hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kalandok a Medve-szurdokban

2014. 04. 18.
Ausztria egyik leggyönyörűbb és legnagyobb szurdokvölgye hazánk nyugati határához közel fekszik. Neve ugyan ismerősen csenghet többeknek, ugyanakkor jóval kevesebben tudnak róla nálunk, mint amennyit e szépséges vidék megérdemelne, és még ennél is kevesebben vannak, akik jártak is itt. Pedig egy itteni egynapos túra a vad vízesések és a meredek sziklák között minden kiránduló számára felejthetetlen élményt jelent.

Stájerország tartományban, a Közép-Alpokban, a Mur folyó völgyében, Graztól 40 km-re található a szurdok, amelyhez Szombathely-Oberwart-Hartberg-Birkfeld útvonalat követve juthatunk el. A neve Bärenschütz­-klamm, magyarul Medve-szurdok, melyet egyedülálló természeti kincsei miatt 1978-ban természeti értéknek nyilvánítottak. A szurdok bejárásához Mixnitz falucskába kell eljutnunk, amely olyan pici település, hogy utcanevek sincsenek, csak házszámok. A faluból kiérve addig menjünk, amíg el nem érjük a parkolót, ahol felszerelhetjük magunkat az egész napos túrára. Azonban mielőtt nekivágnánk az útnak, vár ránk a bejáratig egy bő háromnegyed órás köves, murvás terepen való gyaloglás, mely nagyjából 3 km, 340 m-es szintkülönbséggel.

Maga a szurdok bejárata egy kis házikónál kezdődik, ahol belépőt kell fizetni, a felnőtt jegy tavalyi ára 3,5 euró; a gyerekjegy 2,6 euró. Itt lehetőség van pihenőt tartani, majd kezdetét veheti a kb. 2-3 órás izgalmas túra. A vidék egyik leghosszabb és 24 vízesése révén legszebb vizes szurdokát a benne folyó Mixnitzbach patak vájta ki. A szurdok látványosságai közvetlen közelről élvezhetőek: meghódításához nem szükséges hegymászótudás, de a sportos erőnlét, a megfelelő felszerelés, a stabil mozgáskoordináció és a szédülésmentesség alapfeltétel.

A patakvölgyet okosan, sok-sok létra és 150 fahíd segítségével tették biztonságosan járhatóvá a turisták számára.  Itt-ott ledőlt fák akadályozzák a víz gyors haladását.  A kiépített túraútvonalon haladva alattunk, felettünk és mellettünk vízesések robajló hangját halljuk.  Felfelé a létrák alatt csobog és zuhog a látványosság több méteres vízesés formájában: időnként elbújva, máshol elemi erővel előtörve. Érdekes alakzatokat formál a víztömeg a hatalmas sziklákban. Nemcsak a zuhatagokat szemlélhetjük egészen közelről, hanem meg is ízlelhetjük a kristálytiszta vizet, amely minden bizonnyal frissítően fog hatni.  Mindezt fokozza az alpesi vidék gazdag flórája, amerre csak nézünk, ciklámenek sokaságában gyönyörködhetünk, de zöld páfrányok és ritka, színes virágok is kísérik utunkat, miközben élvezhetjük a hegyvidék friss levegőjét is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!