hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trónok harca Ásotthalmon
Fidesz-puccs és a Hatvannégy Vármegye díszmagyarja

2013. 12. 13.
December közepén időközi választást tartanak Szegedtől 30 kilométerre, a szerb–magyar határövezetben elhelyezkedő Ásotthalmon. Első ránézésre lapozhatnánk is a hír hallatán, de ha egy kicsit megkaparjuk a felszínt, kiderül hogy vérre menő küzdelem zajlik a polgármesteri székért a Fidesz kegyvesztett városelője, az annak helyére lépő új üdvöske és az országos politikától a tanyavilágba visszahúzódott „vármegyés” Toroczkai László között.

Ásotthalom 4200 fős lakosságával a Homokháti Kistérség negyedik legnépesebb települése, ám a kiterjedt tanyavilágnak köszönhetően a legnagyobb közigazgatási területű község. Idén májusban határátkelőt adtak itt át, amitől a helybéliek komoly gazdasági fellendülést várnak. Ennek jelei ugyan még nem mutatkoznak, a helyi közélet viszont annál inkább „dübörög”. Történt ugyanis, hogy október elején a héttagú képviselő-testület feloszlatta magát. A puccsszagú akció a képviselő-testület független jelöltjének, Babarczi Antalnak és három társának kezdeményezésére történt, akik évek óta személyeskedésektől sem mentes vitában állnak a fideszes hátszéllel megválasztott polgármesterrel. Az időközi választást december 15-re írták ki, addig még a leköszönő polgármester, Petró Ferenc irányítja a települést.
Petró kegyvesztettsége több okra vezethető vissza. Nem csupán a helyi Fidesszel ment szembe, hanem az országos elvárásoknak sem igazán akart aláfeküdni. Talán túl sokszor nyilatkozta, hogy azért van szorult helyzetben az önkormányzat, mert a kormány „több forrást vont el, mint feladatot”. Vagyis az ásotthalmi vezető is arról panaszkodik, amiről országszerte a helyi városvezetők: mélyen alulfinanszírozottak az önkormányzatok. És ezen még a nagylelkű hitelátvállalás sem segít. Petró keserűségéhez nagyban hozzájárulhatott, hogy korábban bármennyit is kilincselt segítségért, szinte válaszra sem méltatták. Ezért is nyilatkozott úgy, hogy az időközi választáson önálló jelöltként kíván újraindulni. Nem így az őt megpuccsoló négyes vezetője, Babarczi Antal, aki időközben a Fidesz–KDNP favoritja lett.
Ami a helyi fideszes potentátok belharcát illeti, Petró megbuktatásából nem szabad kifelejtenünk a kistérségi ügyekben megkerülhetetlen Nógrádi Zoltánt, Csongrád megye második számú választókerületének országgyűlési képviselőjét, Mórahalom polgármesterét. Ő egyfelől hosszabb ideje „fasírtban van” a hírek szerint hozzá hasonlóan autoriter vezetési stílust gyakorló Petróval, másfelől – és ez a lényeg – áldozata lett pártja új képviselőállítási politikájának. Az e fölött diszponáló Lázár János ugyanis B. Nagy László megyei kormányhivatal-vezetőt indítja helyette a 2014-es választásokon.
Nem maradt más hátra, mint hogy Nógrádi a ciklusból hátralévő időt a kistérségben való továbbélésének megerősítésére használja fel – például a fejlesztési pénzek tudatosabb helyi koordinálásával. Hogy a gyanú nem alaptalan, arra bizonyíték az ásotthalmi önkormányzat csődhelyzetének kezelésében vállalt szerepe. A település az ő közbenjárására kapott 23,5 millió forintos gyorssegélyt a központi költségvetésből, amit az erről szóló sajtótájékoztatón úgy aposztrofált, hogy ezzel a támogatással a város nyugalmát szeretnék előmozdítani a választási kampány idejére.

Innen is már csak a Jobbik hiányzott

Petró és Babarczi mellett felbukkant még egy jelölt a polgármester-választáson: Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke, aki jelenleg a Csongrád megyei közgyűlés jobbikos delegáltja. A politika családi vonás nála, hiszen édesapja az a Tóth László (eredetileg fiának is így kezdődött a neve) korábbi MIÉP-es, majd jobbikos szegedi ügyvéd, aki 2010-ben a Jobbik önkormányzati választási listáján is szerepelt. „Turulbetyár” fia lépten-nyomon hangsúlyozza, hogy nem tagja a Jobbiknak, de ettől a párt támogatása még egyértelmű. Ki más szedett volna össze neki 400 ajánlást a mostani időközi választásra, amikor még csak két éve váltott városi gerillából gazdálkodó parasztra?
Toroczkai ásotthalmi tanyájáról jár be a szegedi egyetem mezőgazdasági karára, és a hátszelet biztosító parlamenti erő színeváltozása őt is „dizájnváltásra” ösztönözte: erőteljes facebook marketingjében immár nem a bomberdzsekis mórahalmi tüntetés vagy a határmenti turulavatás képei szerepelnek, hanem inkább az ásotthalmi strand és fürdő ajánlgatása, falevélgyűjtés (spontán flashmob), mikulás focikupa és családi idill.
Mint mondja, tudatos a nagypolitikától való tartózkodása, sőt, ha megválasztják, még a HVIM elnöki posztjáról is lemond. Ugyanakkor az is látható, hogy az országgyűlési választásokon egyéniben nem sok keresnivalója van – ahogyan a Jobbik „balhés” figurái egyikének sem –, és a középtől jócskán jobbra elhelyezkedő párt is mintha az önkormányzati választásokra gyúrna igazán. Országszerte nagyjából 80-100 Jobbikos „fészek” már olyan vidéki hálózatépítést tenne lehetővé, amelynek hasznait a 2018-as választásoknál realizálhatnák igazán.
Az ásotthalmi választási kampány azóta már zakatol: november utolsó napjaiban olyan szórólapok lepték el a község postaládáit, amelyben Toroczkait komoly vádakkal illetik (például azzal, hogy terrorista, aki Szerbiából csempész fegyvereket és robbanószereket). A polgármester-jelölt gondolkodás nélkül Nógrádit és Babarczit nevezte meg ötletgazdának, és – mórahalmi stílusúnak titulálva a kampányt – ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!