hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kormányzati totó

2014. 04. 10.
„Először el kell ejteni a medvét, utána tárgyalunk csak a szűccsel” – fogalmazott egy lapinterjúban Orbán Viktor a jövendőbeli miniszterek névsorát firtató kérdés hallatán. A Fideszben általános érvényű irányelv volt ugyanis, hogy miniszteri pozíciókról a választások végéig nem tárgyalnak. A párt­vezetés így akarta biztosítani, hogy mindenki gőzerővel dolgozzon a sikerért. Most eljött viszont az osztozkodás ideje, a legnagyobb meccs a fejlesztési pénzek feletti ellenőrzésért megy a háttérben.

A miniszterelnök mindössze két embert nevezett meg a választások előtt: Pintér Sándor belügyminiszter és Varga Mihály gazdasági miniszter szinte biztos, hogy tagja lesz a következő kormánynak is. Várhatóan nem kell aggódnia Lázár Jánosnak sem, aki jelenleg a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként – tavaly nyár óta pedig a fejlesztési források elosztójaként is – tevékenykedik. Lapunk információit, miszerint Lázár a jövőben csúcsminiszterként folytathatja, több fideszes politikus is megerősítette, sőt többen hozzátették, hogy a közigazgatási rendszer is vélhetően a feltörekvő politikus fennhatósága alá fog tartozni.

A Népszabadság ellenben úgy értesült, lehetséges, hogy inkább Lázár János „visszamenne” frakcióvezetőnek. A Hetek értesülései szerint Lázár kormányzati szerep­vállalása körül elsősorban az a bizony­talanság, hogy a volt hódmezővásárhelyi politikus számtalan ellenséget szerzett magának azáltal, hogy nem kerülte a konfliktust. A nyilvánosság előtt zajlott a vi­tája Csányi Sándorral, az OTP-csoport és a Bonafarm konglomerátum vezetőjével, az ország egyik leggazdagabb embe­rével, aki évekkel ezelőtt kitűnő, már-már barátinak nevezhető kapcsolatokat ápolt Orbán Viktorral. Lázár egyébként fideszes politikusokkal is konfrontált, például Balog Zoltán humánügyi miniszterrel nem zökkenőmentes a kapcsolatuk. Lázár egy közeli politikustársa úgy fogalmazott, hogy „Jani gyűjti az ellenségeket ezerrel”. Mivel az uniós pénzek „osztásának” a felügyeletére pályázik, ezért sok – pártbéli és üzleti – ellenfelet szerezhetett ezen ambíciói miatt.  

Orbán Viktor kedden találkozott Navracsics Tiborral, akihez korábban az igazságügy és a már említett közigazgatás átszervezése tartozott, és megállapodtak abban, hogy a miniszterelnök-helyettes a jövőben EU-biztosként kapna új feladatokat. Bár úgy tűnik, hogy Navracsics – valamiféle bizalomvesztés miatt – már nincs a miniszterelnök szűk politikai körében, de személye az européer jobboldali értelmiséget is szimbolizálja, ezért Orbán olyan pozíciót próbálhat találni számára, ami nem jelent a párt értelmiségi holdudvarában megütközést és csalódottságot.   

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!