hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rózsa-Flores bizarr élete és halála
Leninista, iszlamista, anticionista…

2009. 04. 25.
Saját bevallása szerint is fegyveres ellenállási mozgalom megszervezése céljából utazott Bolíviába Eduardo Rózsa- Flores. A magát konzervatív anarchista világforradalmárnak valló férfi a Hetek információi szerint nemcsak a kommunista elhárításnak dolgozott, hanem feltehetően III/III-as jelentéseket is készített. A rendszerváltást követően a délszláv háborúban is részt vett horvát oldalon, legújabban pedig Morales elnökkel szemben segítette volna a bolíviai ellenzéket. Múlt héten csütörtökön azonban két társával – a román állampolgár Magyarosi Árpáddal és az ír Michael Martin Dwyerrel – együtt egy Santa Cruz-i szállodában lőtték le bolíviai rendőrök egy „terrorelhárító” akció keretében. Két másik férfit, a magyar állampolgár Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Fardig Tadic Astorgát pedig letartóztatták.

Rózsa-Flores még múlt év szep­temberében adott interjút Kepes Andrásnak, azzal a megkötéssel, hogy azt csak két esetben hozhatja nyilvánosságra: ha visszatér Bolíviából, illetve ellenkezőleg: ha mégsem. A felvételen Eduardo arról beszélt, hogy szülőhelyéről, Santa Cruzból kérték fel, hogy segítsen megszervezni az országrész védelmét, mert „kezdett olyan helyzet kialakulni az országban, hogy félő volt, erőszakos cselekményekre kerülhet sor". Hozzátette: nem készülnek támadásra a kormány ellen, de ha kell, megvédik magukat. Mint mondta, az ellenállási hadsereg megszervezéséhez és a fegyverek beszerzéséhez szükséges pénz rendelkezésére áll azoknak, akik felkérték őt. Beszélt arról is, hogy megbízói Brazíliából csempészik majd át Bolíviába, az őserdőn keresztül.

Eduardo Rózsa-Flores ezzel az Evo Morales vezette bolíviai kormány, illetve az ellenzék közötti egyre feszültebb viszonyban próbált az utóbbiak segítségére sietni. A feszültség kiváltó oka, hogy Morales központosító és államosító törekvéseit, és a szegénysorban élő őslakos indiánokat támogató politikáját az ország gazdagabb keleti tartományaiban (például Santa Cruz környékén) élő fehérek és meszticek nem nézik jó szemmel. Ezért széles körű autonómiát - mások a régió elszakadását - akarnak kiharcolni maguknak, hogy minél többet tarthassanak meg a helyben megtermelt bevételekből.

Kivégzés a szállodában

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!