hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szélsőségből néppárt
„Minden német lánynak lesz férje!” – ígérte Hitler

2014. 04. 24.
1928-ban a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) 810 ezer szavazattal a kilencedik helyen végzett a németországi parlamenti választáson. A 2,6 százalékos eredmény még a náci párt négy évvel korábbi teljesítményét is alulmúlta. Ennek ellenére az NSDAP 1932-re ellenzékből a leg­erősebb németországi párttá vált. Korábbi írásunkban (Hitler cukikampánya. Hetek, 2014. március 28.) Philip Gavin amerikai történész tanulmánya alapján azt mutattuk be, miként használta ki Adolf Hitler és kampánystábja a modern politikai marketing eszköztárát arra, hogy ellenszenves és bukott törpepártból rövid idő alatt néppárttá váljanak. A kreatív kampány azonban önmagában nem lett volna elegendő a demokratikus keretek között az áttöréshez.

1930 szeptemberében az NSDAP példátlan sikert ért el: két év alatt támogatottságuk 810 ezerről közel nyolcszorosára, 6,4 millióra nőtt (18,7 százalék). A 12 tagú náci frakció helyett az új Reichstagba már 107 képviselőjük vonulhatott be, amivel Adolf Hitler lett a legnagyobb ellenzéki frakció vezetője. 1930. október 13-án, a parlament alakuló ülésén a nemzetiszocialista hon-atyák a mandátumigazolásnál a nevük elhangzása után egyesével felállva válaszolták: „Jelen. Heil Hitler!”

A választások eredményeként a gazdasági válsághoz politikai krízis is társult Németországban. A kisebbségi kormány csak Paul von Hindenburg államelnök támogatásával tudott fennmaradni, miközben a náci párt ellenzékből tovább tudta erősíteni támogatottságát. Adolf Hitlert felfedezte a német közélet: míg korábban politikai önéletrajzát alig keresték, most a Mein Kampf néhány hónap alatt 50 ezer példányban eladott bestsellerré vált. A hadsereg vezérkarának a bizalmát pedig Hitler azzal nyerte meg, hogy amikor tanúként részt vett három közkatona perén, akiket náci eszmék terjesztésével vádoltak, a bírósági eljárást politikai kampányeszközzé változtatta. Azzal érvelt, hogy a hadseregnek teljes reformra van szüksége és megígérte, hogy a nácik hatalomra jutása esetén a Wehrmacht újra Európa legerősebb hadserege lesz. A tábornokok megértették, hogy Hitler az ő emberük.

A sikerek ellenére úgy tűnt, hogy Adolf Hitler politikai karrierje egy személyes tragédia miatt véget ér. A náci pártvezér ekkor már három éve együtt élt mostohanővére, Angela Hitler huszonéves csinos lányával, Geli Rauballal. A kapcsolatról kívülről annyi látszott, hogy Geli a 39 éves agglegényt, Adolf Hitlert a magánjellegű programjaira mindenhova elkísérte. A pletykák fizikai kapcsolatról is szóltak, de annyi biztos, hogy Hitler – anyján kívül – unokahúgához kötődött a legszorosabban. A lány azonban 1931 szeptemberében váratlanul öngyilkos lett, Münchenben egy pisztollyal agyonlőtte magát. Egyes feltételezések szerint Adolf Hitler ölette meg féltékenységből a lányt, akinek több futó kapcsolata is volt. Ennek ellentmondani látszik az, hogy a tragédia után Hitler összeomlott, napokon át fel és alá járkált szobájában anélkül, hogy bármit aludt vagy evett volna. Hermann Göring szerint Geli öngyilkossága után Hitler többé nem volt ugyanaz az ember. Szobája falán élete végéig ott volt unokahúga képe, amelyet születésének és halálának az évfordulóján virágokkal díszített.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!