hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Korunk pestise a terror
Az izraeli államfő figyelmeztető szavai a holokausztról és a terrorizmusról

2004. 04. 19.
A világsajtó vezető hírei közé került Móse Kacav izraeli államfő budapesti látogatása, miután az első tudósítások szerint ő lett volna a célpontja a palesztin származású magyar orvos által tervezett terrortámadásnak.



Móse Kacav izraeli elnök és Medgyessy Péter miniszterelnök. Üzenet a jövő generációjának Fotó: MTI

A "civilben" egy iszlám közösség vezetőjeként ténykedő szélsőséges férfit izraeli sajtóhírek szerint azzal gyanúsítják, hogy a héten megnyílt Páva utcai holokauszt emlékközpont felrobbantására készült. A világon ötödikként – Jeruzsálem, Washington, London és Berlin után – megnyíló budapesti intézményről a lapunknak is nyilatkozó Móse Kacav azt mondta, hogy az a "jövő generációjának szól. Arra emlékeztet, hogy a nácikat számos magyar segítette a népirtás végrehajtásában, bár voltak olyanok is, akik mentették az üldözött zsidókat." Az elnök azonban úgy véli, hogy az emlékhely önmagában nem elegendő, az oktatásnak is támogatnia kell a felnövekvő nemzedéket abban, hogy megértsék a hatvan évvel ezelőtti tragédiát. 

A látogatás során az izraeli államfő beszédet mondott az Országházban. "Az Oslói Egyezmény aláírása óta Izraelnek egyetlen békés napja nem volt" – állította előadásában Móse Kacav. Az izraeli elnök szerint országa ma az államalapítás, a függetlenség elnyerése óta történelmének egyik legnehezebb korszakát éli. "A terror megakadályozza, hogy tárgyalásokat folytassunk, és békét kössünk a szomszédainkkal. 

A palesztin államot nem lehet csecsemők, karon ülő gyermekek vagy zsinagógában imádkozó békés civilek vérére építeni. Nem tűrjük el, hogy Allah, az iszlám, a Korán nevében ártatlan izraelieket támadjanak és gyilkoljanak meg. Megdöbbentő, hogy nem hallani egyetlen muzulmán vezetőtől sem, hogy elítélnék, amikor szülők gyermekeikre vallási idézetekre hivatkozva csatolnak bombákat, vagy küldenek kisgyermekes anyákat, hogy izraeliek között felrobbantsák magukat" – mondta Kacav.

Az izraeli elnök ugyanakkor leszögezte: hisz abban, hogy a palesztinok észhez térnek, és rájönnek, hogy a terrorral semmit nem lehet elérni, és béke csak akkor lesz, ha a palesztin nép felelős vezetői megállítják a vérontást. 

Hallani ugyan mérsékelt hangokat a másik oldalról, amelyek az erőszak megállítására szólítanak fel, hiszen ezek már a palesztinok létét is veszélyeztetik. Sajnos, ezek a hangok még gyengék, erőtlenek és ritkák. De már léteznek, és bátorítani kell őket.

Addig azonban "az erőszak brutális támadásaival szembenézve Izrael arra kényszerül, hogy egyoldalú lépésekre szánja el magát a közel-keleti helyzet normalizálása érdekében. Ezért kellett Izrael kormányának döntést hoznia a védelmi kerítés felállításáról, amely kívül tartja a terroristákat, az öngyilkos merénylőket. A kerítés nem határ, és végképp nem végleges határ: olyan kényszer? eszköz, amelynél jobb pillanatnyilag nem áll rendelkezésünkre. Izrael demokratikusan választott kormányának az a kötelessége, hogy megvédje polgárait az agresszorokkal szemben. Akkor is, ha a világ ezzel szemben szenvtelen hozzáállást tanúsít" – mondta Kacav. 

Az izraeli elnök kijelentette: mindenki előtt világos, hogy a terrorizmus ma már nem korlátozódik a Közel-Keletre, hanem az egész világ biztonságát veszélyezteti. Ma már nem létezik olyan ország, amely immunis lenne a terrorizmusra, amely határokat nem ismerő dögvész, a pestis modernkori megtestesítője. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!