hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jó, kiváló, Messi
Az argentinnak már csak saját maga jelent kihívást

2012. 12. 27.
Hetek óta az egész világon szinte már csak egyetlen kérdés foglalkoztatta a labdarúgást kedvelőket, nevezetesen hogy mikor dől meg Gerd Müller 40 éve felállított gólrekordja. Az, hogy megdől, csak annak volt kérdés, aki még nem látta játszani Lionel Messit!

Mielőtt ecsetelnénk az argentin zseni fantasztikus teljesítményét, érdemes egy kicsit áttekinteni, pontosan miről is van szó. A labdarúgásban manapság már nagyon sok statisztika készül egy-egy mérkőzésen, a góllövőktől, a gólpasszt adóktól kezdve a szabálytalanságokon keresztül egészen a labdabirtoklás százalékban kifejezett mértékéig. Minden játékosnak vannak egyéni statisztikái is, melyek szerződéskötéskor nem kis mértékben befolyásolják a vételárat. Lionel Andrés Messi, az FC Barcelona argentin csillaga az elmúlt esztendőkben sorra döntötte meg a statisztikai csúcsokat, amit azonban ebben az évben produkált, az minden eddigi teljesítményét felülmúlta. Volt ugyanis egy olyan rekord, melyre sokan azt mondták, ezt soha, senki sem fogja megdönteni. Nem alaptalanul állították mindezt, mivel a szóban forgó csúcsot már negyven éve állította fel egy bizonyos Gerd Müller nevű német futballista. Ő lőtte ugyanis egy adott naptári évben a legtöbb gólt, szám szerint nyolcvanötöt. Ezt úgy számolták ki, hogy az adott évben az összes hazai bajnoki, kupa-, nemzetközi kupa- és válo­gatott mérkőzésen szerzett gólját adták össze. S hogy miért tűnt megdönthetetlennek e rekord? Könnyű a válasz: abban az időben még potyogtak a gólok a mérkőzéseken, a 0–0 szinte hihetetlenül ritka eredmény volt, a találkozókon átlagban 5-6 gól is esett, így egy-egy játékos sokkal több gólt rúgott, mint manapság. Sőt, Gerd Müller rekord­jához még egy jó adag szerencse is hozzájárult.

Történt, hogy az 1972-es müncheni olimpia miatt a német bajnokságot csak szeptember közepén kezdték el, így túl hosszú lett volna a nyári szünet, ezért a Német Labdarúgó Szövetség beiktatott a bajnokság előtt egy úgynevezett Liga-kupát, melyen kötelezték a csapatokat, hogy a legjobbjaikkal szerepeljenek. Így Müller, mint a Bayern München akkori ügyeletes sztárja, e sorozatban is onthatta a gólokat, meg sem állva nyolc­vanötig. Ebből egy tucat a Liga-kupában született, amely sorozatot ezután negyed évszázadig levettek a napirendről, és csak 1997-ben indítottak el újra. Mindez nem von le semmit Gerd Müller teljesítményének értékéből, csupán érzékeltetésként kell megemlíteni, hogy azóta a legtöbb gól, amit egy adott évben egy játékos lőtt, Diego Maradona nevéhez fűződik, aki 1980-ban ötvenszer tudta megkeseríteni az ellenfél kapusának az életét.

És akkor jött Messi! A Barcelona szurkolói az idei esztendőben nem győztek gyönyörködni a szebbnél szebb Messi-találatokban. Különösen emlékezetes marad a Bayer Leverkusen elleni, tavaszszal lejátszott Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő mérkőzés, ahol mesterötöst sikerült elérnie, de nem sokkal marad el tőle a La Ligában, azaz a spanyol bajnokságban a Valencia és az Espanol ellen berámolt 4-4 gól sem. Idén Messi az argentin válogatott sikereiből is jelentősen kivette a részét. Eddigi tizenkilenc válogatott góljából pontosan egy tucatot ebben az esztendőben szerzett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!