hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Knight Riderek kora
Az autóipar futurisztikus fejlesztései

2014. 03. 27.
Évről évre nő az utakon az autók száma, ami forgalmi dugókkal, megnövekedett környezetszennyezéssel, illetve több balesettel is jár. Pár év múlva azonban a fejlesztéseknek, kutatásoknak köszönhetően az autók már egymással fognak kommunikálni, vezeték nélküli hálózat segítségével.

Ennek során a gépkocsik megosztják majd a közlekedéshez kapcsolódó adataikat: a sebességükre, helyzetükre és haladási irányukra vonatkozó információkat, a fékerő nagyságát vagy egy esetleges vészhelyzetet előidéző eseményt, körülményt. Így baleseteket lehet megelőzni és dugókat kikerülni, tehát csökkenthető lesz az útidő, az üzemanyag költsége, a közlekedés biztonsága pedig – a várakozások szerint – növekedni fog. És mindez csak pár száz dollárral növelné meg a gépkocsi árát.

Az Egyesült Államokban már olyan törvényjavaslaton dolgoznak, amely 3 éven belül kötelezővé tenné az autógyártók számára az úgynevezett V2V (vehicle-to-vehicle) technológia gépkocsikba történő beszerelését. Ez azt jelenti, hogy az autók egymással, illetve a környezetükkel is képesek lesznek másodpercenként akár több alkalommal is információt megosztani. Veszély esetén egy üzenettel tudják majd felhívni a figyelmet az eseményre, de szükség esetén automatikus fékezést is végrehajthat a gépjármű, amennyiben a gyártók ilyen funkcióval is felszerelik az autót. Ehhez „mindössze” a kocsikat, az utakat, és a jelzőlámpákat kell ellátni a WiFi-alapú rendszerrel. Ám arra még jó pár évet várni kell, hogy a gépkocsik nagy része rendelkezzen a legújabb technikai vívmánnyal.

A hálózat kiépítését és használatbavételét követően az eszköz számtalan praktikus és biztonsági tanáccsal tudja ellátni a sofőröket. A jelzőlámpákba épített érzékelő információt továbbít az ideális haladási sebességre vonatkozóan, amelynek megtartásával a gépkocsivezető zöldhullámon tud végighajtani megállás nélkül, illetve piros lámpánál a zöldre váltásig tartó várakozási időről is tájékoztatást kap. Amennyiben piros lámpán halad át egy sofőr, a közlekedési lámpában és a gépkocsikban lévő érzékelő figyelmeztetni tudja a zöld lámpán áthaladó vezetőket, hogy egy másik autó keresztezni fogja az útjukat, így felkészülten, kellő körültekintéssel tudják megközelíteni a veszélyes útkereszteződést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!