Nem rossz szakmád van… De kiből lesz csokoládé szakértő?
– Sokáig nem ettem cukros dogokat! Csokoládét sem. Valahogy nem is tudtam, hogy léteznek kiváló minőségű, alig cukros, ámbár nagyon ízletes csokoládék. Amikor mégis megtörtem a cukorböjtömet, és elkezdtem jó csokoládék után kutatni, rábukkantam nagyon jó alapanyagokból készült magyar kézműves termékekre. Találtam egy kiváló kurzust is a csokoládéról, ahol eldöntöttem, hogy ezzel akarok foglalkozni. Ráadásul kaptam egy olyan állást is, ahol kreatív „megmondóként” a kiváló minőségű kézműves csokoládék hazai képviselője lehettem. Eközben sok szakértőt és készítőt ismertem meg. Legutóbb például az International Chocolate Awardon voltam zsűritag, ahol a Kelet-Európai régióra meghirdetett verseny csokoládéit zsűriztük.
Hazánkban az ipari, adalékos gyártási „kultúra” sok évtizedes uralkodása miatt sokan még mindig nem értenek igazán a csokoládéhoz, nagyítóval kell keresni a minőséget. Mik a jó csokoládé ismérvei? Mit tartalmazhat és mit nem?