Az aflatoxin a takarmánnyal kerül a tehenek szervezetébe, amely átkerül a tejbe is. Ez a toxikus anyag a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes, rákkeltő, úgynevezett mikotoxinok egyik fajtája. A mikotoxinok egyes penészgombák által termelt erős biológiai hatású anyagok, melyek az élelmiszerekben természetes módon képződő legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak.
Általában a fertőzés összefügg a meleg időjárással, mivel a gyakrabban előforduló penészgombák magas páratartalom és magas hőmérséklet mellett terjednek leginkább. A gomba a talajon telepszik le, és ott rothadásnak indítja a gazdanövényt, amely folyamat a tárolása ideje alatt is tovább folytatódik. Mivel tavaly aszály volt, ezért a termés szennyezettebb a korábbi években betakarított takarmányokhoz képest. Ráadásul a februári és márciusi melegebb időjárás is elősegíthette a gombafertőzés további terjedését.
Magyarországon 2004 októberében a fűszerpaprikában találtak kiugró mennyiségű aflatoxint. Mivel a gyártók nagy része a szóban forgó anyaggal szennyezett paprikákat használt fel keverékeiben, ez a fűszer forgalmazásának országos méretű felfüggesztéséhez vezetett. Általában a takarmányokban valamilyen mértékű penészgomba majdnem minden esetben található, de a fertőzés aránya és mértéke a meghatározó, ezért az élelmiszeripar határértékekhez köti, hogy ezen anyagok jelenlétét mikortól tartja károsnak egy élelmiszerben.
Egy századot látott megtörténni
Beszélgetés a 100 éves Bakó Ferenccel »
Ősi ünnep új ruhában: a Valentin-nap másfél évezredes története
A népszerű ünnep a pogány Római Birodalom Lupercaliájára vezethető vissza »
Magyar hősök, zsidó túlélők: drámai holokauszt-történetek
Akik elmondják az elmondhatatlant »