A nyári időszakhoz szorosan hozzátartoznak az olyan gasztronómiai élmények, mint a lédús, hűsítő görögdinnyeszeletek majszolása barátainkkal, ropogós kukoricacsövek falatozása a vízparton, vagy a füleinken lógó cseresznye-fülbevalók. Szinte mindenkinek vannak a gyermekkorából ezekhez az ételekhez kapcsolódó emlékei. Nem is csoda, hiszen nyáron a szezonális gyümölcskínálat kiszélesedik, és finomabbnál finomabb, friss vitaminbombákat tálalhatunk szeretteink elé. A nagy melegben a szervezet szinte szomjazik a könnyed, frissítő táplálékokra. A legtöbb gyermek is örömmel fogyasztja az üdítő, színes gyümölcsöket. A szezonális élelmiszerek számos jótékony hatása között szerepel a magas vitamintartalom, és emellett nem elhanyagolható az alacsonyabb árfekvés sem.
Tipikus nyári gyümölcsök hazánkban a zamatos bogyósok, mint az eper, málna, áfonya, ribiszke, egres, szeder, valamint a roppanós cseresznye, a pirosló meggy, a hűsítő görög- és sárgadinnye. Egyenesen a fáról szedhető az édes őszi- és sárgabarack, a körte és a szilva. Nyáron érik a Biblia által is gyakran említett füge, melyet mára már hazánkban is sok helyen termesztenek.
Bőséges a kínálat ebben az időszakban zöldségekből is. A tökfélék közül ekkor érik a cukkini, patisszon és főzőtök. A zöld színben pompázó fejes káposzta, jégsaláta, mángold, sóska, szárzeller, valamint uborka. Hüvelyesek közül a bab, zöldbab és zöldborsó. A gyökérzöldségek, mint a csodálatos színű cékla, zeller, pasztinák, sárgarépa és petrezselyemgyökér. Nyáron termő hagymaféle a lila-, póré-, vörös- és újhagyma, valamint a jellegzetes ízű fokhagyma. De ne felejtkezzünk el a padlizsánról, a karalábéról, az egyre népszerűbb csicseriborsóról, a köretként is kiváló édesburgonyáról, a zamatos édesköményről és a kedvelt paradicsomról és paprikáról sem. Nyár végi sláger a kukorica, mely sok gyermek kedvenc ételei közé tartozik.