Hazánk bőven nyújt lehetőséget a természetközeli élményekre, hiszen az ország területének 22 százalékát erdő fedi. Ez több mint 2 millió hektárt jelent, ami 60 százalékban állami tulajdonban áll. Bózsó Gyulával, az Ehető Erdő projekt megálmodójával és létrehozójával beszélgettünk arról, mit is rejt magában ez a kifejezés. Elmondása szerint az erdei ételek felhasználását népszerűsítő kezdeményezése egyrészt a tiszta forrást jelenti, mivel az erdőt nem mérgezik permetszerek, és magában rejti az egészség megőrzését is, mivel az erdőben lévő növények 99 százaléka gyógynövény, és szabadon elérhető mindenki számára.
A járvány után egyre többen kezdték felkeresni a hegyeket. Mi az erdészek tapasztalata: a szükségszerűség tette népszerűvé a túrázást? Tartós tendencia alakult ki vagy visszarendeződni látszik?
Szerencsére az erdő szeretete tartósnak bizonyul. Aki egyszer belekóstol az erdőbe, az örökre rabjává válik! Rengeteg feketeöves túrázóval találkozunk napjainkban is, akik számára már evidencia, hogy az erdei rekreációs helyszíneket nemcsak használni, de óvni és védeni is kell. Ők azok, akik soha nem fognak szemetelni a természetben, hiszen amit megszerettünk és megismertünk, azt védeni is sokkal jobban fogjuk!