Az izraeli főrabbi egy laborhúst előállító vállalat, az Aleph Foods kérésére foglalkozott a kérdéssel. Bár a támogató döntéséhez korlátozó feltételeket fűzött, a zöld lámpa mégis felcsillantotta a reményt az iparág számára. (A döntésről és annak következményeiről a 21–23. oldalon olvashatják interjúnkat).
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete, a FAO előrejelzése szerint 2050-re a világ lakossága várhatóan meghaladja majd a 9 milliárd főt, és ennek a növekvő létszámú embernek a táplálásához a jelenleginél 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség. Ennek a számításnak az alapja a világ húsfogyasztásában az elmúlt évtizedekben bekövetkezett robbanásszerű változás. Az éves kereslet 1960–2020 között 65 millió tonnáról 360 millió tonnára növekedett, vagyis 540 százalékkal bővült hat évtized alatt. Eközben a globális népesség 260 százalékkal, 3 milliárdól 7,8 milliárd főre nőtt, vagyis a húsok iránti kereslet kétszeresen meghaladta a népességrobbanás mértékét is. Ez nagy kihívást jelent, mivel korlátozottak a források, és a megművelhető terület nagysága sem bővíthető jelentős mértékben.
Ez azt jelenti, hogy ha még a húsfogyasztás csökkenne is a fejlett országokban, a globális igények akkor is növekednek, mert a fogyasztók nem szívesen mondanak le a húsevésről, különösen olyan nagy lakosságszámú országokban, mint Kína, India vagy Oroszország. Ezekben az államokban ugyanis az életszínvonal növekedése következtében új rétegek lépnek be a középosztály soraiba, és ezzel az előrelépéssel együtt jár a fogyasztás növekedése, többek között az élelmiszerek terén is.