3800 éves bibliai skarlátvörös anyagot azonosítottak a Júdeai sivatagban
A szín mintegy 25-ször szerepel az Ószövetségben
3800 éves bibliai skarlátvörös anyagot azonosítottak a Júdeai sivatagban

x/Israeli Antiquities Auhority

2024. 07. 25.
A Szentírás fekete-fehér szövege friss színt kapott a régészeti textíliák festékanyagainak azonosítására irányuló átfogó projektben együttműködő kutatók közös erőfeszítéseinek köszönhetően. Egy ritka, kevesebb mint két centiméteres textildarab kínálta a valaha talált legkorábbi bizonyítékot arra, hogy a pikkelyes rovarokat vörös színezékek előállítására használták.

A töredéket 2016-ban fedezték fel a Júdeai-sivatagban található „Koponyák barlangjában” az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) és a Héber Egyetem által végzett ásatások során. A kutatócsoportot Dr. Naama Sukenik, az IAA munkatársa, valamint Zohar Amar és David Iluz, a Bar-Ilan Egyetem professzorai vezették, és az Izraeli Tudományos Alapítvány támogatta.

Megállapították, hogy a 3800 éves textília egy bizonyos tölgyfán élő pikkelyes rovarból, azaz kermészből származó festéket tartalmazott, amelyet a Bibliában is előforduló „Tola'at Hashani” (skarlátféreggel) azonosítottak . 

A jellegzetes skarlátvörös színt az ókori világ egyik legértékesebb és legdrágább festékanyagának tartották, és az ókori kereskedelmi dokumentumokban, köztük a Kr. e. 1425-ből származó, Mezopotámiából származó ékírásos táblákon számos említés található a kermészről, egy tölgyfáról, amely a bogarak forrása volt.

„A Bibliában a tölgyfa pikkelyes rovaraiból kivont festékanyagot „skarlátvörös” néven említik”

- nyilatkozta Zohar Amar professzor a Bar-Ilan Egyetemről.

A Bibliában huszonötször fordul elő utalás a „skarlátvörös” színre. Gyakran említik a kék (Tekhelet) és a bíbor (Argaman) mellett, amelyek az ókori világ legértékesebb és legtekintélyesebb színei voltak, és fényűző ruhákkal, a Szent Sátor textíliáival kapcsolatosan is megjelentek a szövegben. 

(Times of Israel/Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.  

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!