Adolfo Urso olasz vállalkozásügyi miniszter hívta össze a tanácskozást, hogy a tészta árának emelkedésével kapcsolatban egyeztessen a kormány.
Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.
A tanácskozáson szó esik az alapanyagárak emelkedéséről, az energiaválság miatti árnövekedésről, illetve a gyártási költségek emelkedéséről is.
Fogyasztói csoportok azzal vádolják a gyártókat, hogy spekulálnak, és hivatalos panaszt is benyújtottak, kérve a hatóságok közbeavatkozását, mert némely városokban 25-50 százalékos áremelkedés történt. Egy doboz tészta átlagára jelenleg 2 euró, vagyis 750 forintnak felel meg az áremelkedés óta.
Csak a nagy élelmiszeripari csoportok spekulációja indokolhatja az áremelkedést, mert extra profittal akarják gyarapítani a költségvetésüket”
- nyilatkozta Furio Truzzi, egy olasz fogyasztóvédelmi szervezet vezetője.
A gyártók viszont azzal indokolják az áremeléseket, hogy megnőttek az energiaárak, de az infláció és az ellátásilánc-zavarok is hozzájárulnak ahhoz, hogy az olaszok nemzeti étele ennyire megdrágult egyetlen év alatt.
Több gyártó viszont bejelentette, hogy az áremelkedés csak átmeneti. A durumbúza ára 30 százalékkal csökkent Olaszországban tavaly óta, ezért a fogyasztók továbbra is indokolatlannak látják az áremelkedést.
(Washington Post / Hetek)