Ez egy PR cikk
Mivel minden kávé alapja, ezért az espressot mindenki ismeri, és bizony ez a kávéital a legkedveltebb. A koffeintartalma azonos más kávéitaléval, azonban töményebb, az aromás íz jobban érződik.
A rövid espresso 7 gramm őrleményből készül, a ristretto névre hallgat. Ez egy 25-30 ml mennyiségű kávé, amelyet az olaszok fogyasztanak előszeretettel. A hosszabb verziója a lungo, ami közel 35 ml-t jelent. Az igazi kávérajongók szerint a ristretto az igazi, megvan benne minden, aminek egy kávéban lennie kell.
Mi, magyarok a dupla presszókávét isszuk a legtöbbször, ami közel 50 ml fekete ital, és nem mondanánk le róla egy reggel sem.
Az espresso mellett a legnépszerűbb a szintén az olaszokhoz köthető cappuccino, melyet az 1930-as években Észak-Olaszországban szolgáltak fel először. Elnevezését a kapucinus szerzetesek öltözetének színéről kapta, és elődjétől, a kapucinertől mindössze abban különbözik, hogy alapját az olasz espresso adja.
Elkészítése során a cappuccino egy rész espressot, egy rész 60-70 fokos tejet és egy rész tejhabot tartalmaz, a tetejére pedig tejszínhab kerül kakaóval vagy fahéjjal megszórva.
A Kávégép Bolt töltőanyag kínálatában nem meglepő, hogy az instant kávé mellett a cappuccino szintén megtalálható, hiszen a kávéautomata töltőanyagok közül is rendkívül fogyóeszköz, népszerű kávéital.
Mondhatjuk, hogy a képzeletbeli dobogó harmadik helyére a caffe latte kerül. A caffe lattét, avagy a café au lait-t az espresso három rész forró tejjel való felöntésével és elkeverésével kapjuk. Könnyen izgalmassá tehető, ha a tejet vaníliával együtt forraljuk fel.
Sokak nagy kedvence még a latte macchiato. Ennek elkészítési módja fordított, vagyis 150 ml habosított tejbe öntjük lassan a presszókávénak megfelelő espresso mennyiséget, majd fahéjas kakaópor kerül a tetejére.
Közkedvelt még a melange a szervírozáskor az üvegpohár aljára került 3-4 kávéskanál mézzel vagy a wiener melange meleg tejjel és csokoládéval.
Sokan tartják úgy, hogy az amerikai kávé, az americano nem is igazi kávé, teljesen elrontja, beárnyékolja a kávé és kávéfogyasztás hagyományait, élvezetét. Ezt ugyanis további víz hozzáadásával lungo alapból készítik.
Sokkal inkább kellemes ízélményt nyújtanak azok a kávékülönlegességek, amelyekhez a tejen kívül vagy helyett más összetevőt használnak, így találkozhatunk jegesen, fűszeresen elkészített, vagy likőrrel, rummal, esetleg tojássárgájával ízesített kávéitallal.
(Fizetett PR cikk)