Ez egy PR cikk
Manapság a legnépszerűbbek a rozsdamentes acél (vagy más néven inox) edények, melyek könnyen tisztíthatóak, nem rozsdásodnak, jó a hővezető képességük, és tartósak. Azonban ezekből is léteznek minőségi és silány darabok - olyat válassz, aminek vastagabb a feneke, hiszen ezekkel könnyebb elkerülni, hogy az étel odaégjen.
Általános bölcsesség, hogy minél súlyosabb egy edény, annál jobb, hiszen “van benne anyag”. Óvakodj a vékony lemezből készült daraboktól, amelyekben nem csak a főzés lesz nehézkes, hanem könnyen el is deformálódnak.
Manapság pedig ismét reneszánszukat élik az öntöttvas edények, amelyek nagyanyáink korában is népszerűek voltak. Hátrányuk, hogy magasabb árkategóriát képviselnek, emellett roppant nehezek, így nehéz őket emelgetni, mosogatni. Viszont nagyon sokáig tartják a hőt, ezért lassú főzéshez ideálisak, különleges zamatot adnak az ételnek. Illetve az sem mellékes, hogyha vigyázol rájuk, akkor évtizedek múlva is kiváló állapotban lesznek, és akár az unokád is megörökölheti tőled.
Ez természetesen attól függ, hogy hány fős a háztartás, hiszen egy négy-öt fős családban nyilván nagyobb adagokat kell főzni, mintha csak egymagad vagy a pároddal élsz. Azonban még a legkisebb konyhában is szükség lesz legalább 2 kisebb és egy nagyobb lábasra, valamint egy levesesfazékra.
Ezenfelül ajánlott még legalább 2 különböző méretű serpenyő, néhány jénai tál, egy gyorsforraló, ha pedig gyakran készítesz rántott ételeket, akkor egy bécsiszelet-sütőnek is jó hasznát veszed majd. Ezeket a minőségi edényeket pedig mind megtalálod a Gasztronagyker webáruházban.
Az alapvető főzést már ennyivel is le tudod bonyolítani, de természetesen ha bővül a család, vagy speciális igényeid vannak, akkor további edényekre is szükség lesz. Ami fontos, hogy olyat ne vegyél meg, ami elsőre nagyon tetszik, de valószínűleg úgyis ritkán fogod csak használni. A konyhában uralkodó káosz oka a legtöbbször az, ha sok felesleges holmit halmozunk fel.
Bár jó ötletnek tűnik, ha megveszel egy komplett edénykészletet, hiszen így egy szuszra lebonyolíthatod az edényvásárlást, ám ezt az opciót csak akkor érdemes választanod, ha elég mélyre tudsz nyúlni a pénztárcádba, ugyanis egy jó minőségű edénykészlet igencsak drága.
Egyébként pedig inkább vedd meg a szükséges darabokat egyesével, így nem kell egyszerre tetemes összeget kifizetned, ráadásul a saját igényeid szerint, felesleg nélkül válogathatod össze konyhád felszerelését.
(Fizetett PR cikk)