Mitől koktél a koktél? (x)
Mitől koktél a koktél? (x)

www.neverland.hu

2024. 01. 19.
Az alkohol - ha odafigyelve, kis mennyiségben fogyasztjuk - megédesítheti, feldobhatja a pillanatokat, összehozhatja a közösséget. Mindannyiunknak van kedvence, van, aki a tömény italokra esküszik, más pedig a koktélok mellett teszi le a voksát.

Ez egy PR cikk

Cikkünk most az utóbbi csapatot erősítőknek szól, főleg azoknak, akik szeretnek nagy társaságban koktélozni és vágynak valamilyen extra elfoglaltságra is. A budapesti Neverland koktélbár is, nemcsak szabadulószoba, ahol sokféle italkülönlegességet kóstolhatnak meg a betérő vendégek.

A koktél név eredete

Az emberek már évszázadokkal ezelőtt elkezdték összekeverni a különböző nedűket, nemcsak a sör vagy a bor vagy a különböző gyümölcspárlatok voltak divatosak. Az 1806-os The Balance and Columbian Repository nevet viselő folyóirat szerint a koktél nem más, mint különböző alkoholos italokból, cukorból, vízből és keserűkből készült serkentő ital.

De azon gondolkoztál már, hogy vajon miért koktél, vagyis cocktail lett a long drinknek is hívott italok neve? Több történet is kering erről, így aztán mi dönthetjük el, melyiket tartjuk a leghitelesebbnek.

  • Az egyik sztorihoz az 1800-as évek lóversenyeiig kell visszamennünk, amikor még nem volt divat, hogy a vágtákon vagy vadászatokon a telivérek farkát felkössék, hogy az ne legyen útban. Azonban a nem telivérek farkát viszont a kakasokéhoz hasonlóan varkocsba fogták, így született meg a cock-tail (“kakas-farok”) elnevezés, amivel később nemcsak ezeket a példányokat, hanem az idősödő, kevésbé fitt lovakat is illették. Utóbbiaknak gyömbért adtak, ami csípőssége miatt arra ösztönözte az állatot, hogy telivérhez hasonlóan feltartsa a farkát. Egy sportriporter említette meg először a “cocktail gyömbér” szókapcsolatot, mivel régen a sörhöz, ginhez is adtak gyömbért, innen a kötődés. Valószínűsíthető, hogy így kezdődött a cocktail, mint “fűszerrel kevert alkohol” története.

  • De az is lehet, hogy egy New Orleans-i gyógyszerész, Antoine Peychaud által kevert brandyhez kötődik, melyet egy francia tojástartó pohárban szolgált fel vendégeinek, amit “coquetier”-nek hívtak, innen pedig már csak egy-két egyszerűsített hangzó, és megszületett a “cocktail” kifejezés.

Ezeket a koktélokat otthon is elkészítheted

A világon több ezer koktélt tartanak számon, egyeseket szinte csak a legképzettebb baristák tudják elkészíteni, de persze vannak néhány alapanyagos, otthon is gyorsan összedobható kreációk is. Ilyen az olasz Aperol Spritz, a kubai származású Mojito, a paradicsomos Bloody Mary, a rumos Daiquiri, a White Russian a kávé szerelmeseinek és a klasszikus Margarita.

Erre figyelj oda

Az alkoholfogyasztás csak addig jó móka, amíg meg nem terheled vele a szervezeted. Ezért ügyelj arra, hogy elegendő vizet igyál az alkoholos italok mellett, és persze étkezz is, na meg az sem árt, ha nem kevered a különböző alkoholfajtákat. Tedd le a voksod az egyik koktél mellett, és így nem fogod elrontani magadnak az estét - és másoknak sem.

 

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!