Ha sikerrel zárul a HUNOR-Magyar Űrhajós Program keretében végzett egyetemi kutatás, akkor akár magyar paprikát is termeszthetnek majd az űrben.
Az egyetemen már a 70-es években is voltak olyan programok, amelyek az űrbe jutatott és visszaérkezett minták földi feldolgozásával foglalkoztak, és az oktatási intézményben évtizedek óta zajlik egy nemesítési program, amelynek eredményeként a Nemzetközi Űrállomáson termesztik majd a kinemesített paprikát.
A nemesítési program egy biotechnológiai alapokon működő üvegházban zajlik, és innen kerülnek majd ki azok a növények, amelyek alkalmasak az űrben való termesztésre.
Fári Miklós, a kutatás koordinátora szerint a program legfőbb célja az volt, hogy olyan paprikát nemesítsenek, amely űrkörülmények között, mikrogravitációban, vagy akár zéró gravitációban is képes fejlődni.
A magyar űrpaprika minden része hasznosítható: a levelei is alkalmasak az emberi fogyasztásra, a szárával pedig rovarokat tudnak táplálni.
(MTI / Hetek)