Ez egy PR cikk
A mézeskalácsot mint édességet a 11. században jegyezték fel először Nürnbergben, és itt alakultak meg az első mézeskalácsos céhek is. Innen indult a német céhmestereknek köszönhetően Európa meghódítására az igazi mézeskalács.
Világhírre a Grimm testvérpár Jancsi és Juliska meséje alapján tett szert. A 17. században élt valójában egy mézeskalácsot készítő hölgy, akinek takaros kis erdei háza volt a sütödéje. A történet szerint volt kedvese boszorkányság vádjával feljelentette, de persze felmentették. Ezt követően a férfi kishúgával ellátogatott a mézeskalács házikóba és a kemencébe dobta az asszonyt.
A középkori történetből lett később a mézeskalács a karácsony egyik szimbóluma és legkedveltebb süteménye, nélküle ma már szinte nem is létezhet az ünnep.
A mézet már az ókorban is kedvelték, az egyik legértékesebb alapanyagként tekintettek rá. A mézeskalács sütéséhez ekkor hamuzsírt használtak, illetve akár több napon keresztül pihentették a tésztát, hogy tökéletesen elkészíthető legyen. Akkoriban ez a sütemény vallási jelkép volt, az isteneknek készítették mintegy felajánlásként valódi állatáldozat nélkül.
Az igazi mézeskalács manapság szódabikarbóna hozzáadásával készül, és a tészta állaga annak pihentetésén múlik. Nem szükséges az ókoriakhoz hasonlóan több napig, de általában egy éjszakát érdemes pihenni hagyni mielőtt formákra szaggatjuk.
Hogy milyen a tökéletes mézeskalács? Puha, omlós, illatos. Még később is belengi a konyhát az illata, amelyet rendkívül szeretünk ilyenkor, hiszen meghatározza a karácsony hangulatát.
Akinek a karácsonyi sürgés-forgás alatt nem jut elég ideje vagy egyszerűen, de saját kezűleg szeretné elkészíteni idén a mézeskalácsot, annak a Receptneked.hu gyűjteménye segít. A gyors mézeskalács recept felhasználásával alig 10 perc alatt kész lehetünk, valamint akár kezdőként is nekiállhatunk, így a siker garantált.
A tökéletes mézeskalácsot a tészta határozza meg, de a forma és a díszítés teszi ellenállhatatlanná.
A gondosan - fenyőfa, csillag, cukorka, bárány - formára szaggatott mézeskalács akkor lesz szép és tartja meg alakját, ha a tepsiben kellő távolságra helyezzük el őket egymástól, így nem érnek, ragadnak össze és deformálódnak sütés közben.
A díszítés manapság rendkívül változatos, használhatjuk a hagyományos fehér tojáshabot, lehet színes cukorkákkal vagy akár aszalt gyümölcsökkel, magvakkal telerakott.
Különösen érdekesek ezek akkor, ha a mézeskalács sütése egyben ajándék készítése is szeretteinknek. Biztosak lehetünk benne, hogy a készítő szíve-lelke benne van egy ilyen ajándékban!
(Fizetett PR cikk)