Tökéletes és nagyszerű mézeskalács karácsonyra (x)
Tökéletes és nagyszerű mézeskalács karácsonyra (x)

www.receptneked.hu

2021. 12. 21.
Ha december és karácsony, akkor a mézeskalács elengedhetetlen, ahogy a sütéstől keletkező mézeskalács illat is a lakásban. Sokan szeretik a kávé, tea mellé fogyasztani, de sokan teszik a karácsonyfára díszként is. 

 

Ez egy PR cikk

A mézeskalács eredete

A mézeskalácsot mint édességet a 11. században jegyezték fel először Nürnbergben, és itt alakultak meg az első mézeskalácsos céhek is. Innen indult a német céhmestereknek köszönhetően Európa meghódítására az igazi mézeskalács.

Világhírre a Grimm testvérpár Jancsi és Juliska meséje alapján tett szert. A 17. században élt valójában egy mézeskalácsot készítő hölgy, akinek takaros kis erdei háza volt a sütödéje. A történet szerint volt kedvese boszorkányság vádjával feljelentette, de persze felmentették. Ezt követően a férfi kishúgával ellátogatott a mézeskalács házikóba és a kemencébe dobta az asszonyt.

A középkori történetből lett később a mézeskalács a karácsony egyik szimbóluma és legkedveltebb süteménye, nélküle ma már szinte nem is létezhet az ünnep.

Milyen a tökéletes mézeskalács?

A mézet már az ókorban is kedvelték, az egyik legértékesebb alapanyagként tekintettek rá. A mézeskalács sütéséhez ekkor hamuzsírt használtak, illetve akár több napon keresztül pihentették a tésztát, hogy tökéletesen elkészíthető legyen. Akkoriban ez a sütemény vallási jelkép volt, az isteneknek készítették mintegy felajánlásként valódi állatáldozat nélkül.

Az igazi mézeskalács manapság szódabikarbóna hozzáadásával készül, és a tészta állaga annak pihentetésén múlik. Nem szükséges az ókoriakhoz hasonlóan több napig, de általában egy éjszakát érdemes pihenni hagyni mielőtt formákra szaggatjuk.

Hogy milyen a tökéletes mézeskalács? Puha, omlós, illatos. Még később is belengi a konyhát az illata, amelyet rendkívül szeretünk ilyenkor, hiszen meghatározza a karácsony hangulatát.

Akinek a karácsonyi sürgés-forgás alatt nem jut elég ideje vagy egyszerűen, de saját kezűleg szeretné elkészíteni idén a mézeskalácsot, annak a Receptneked.hu gyűjteménye segít. A gyors mézeskalács recept felhasználásával alig 10 perc alatt kész lehetünk, valamint akár kezdőként is nekiállhatunk, így a siker garantált.

Mézeskalácsot mindenkinek!

A tökéletes mézeskalácsot a tészta határozza meg, de a forma és a díszítés teszi ellenállhatatlanná.

A gondosan - fenyőfa, csillag, cukorka, bárány - formára szaggatott mézeskalács akkor lesz szép és tartja meg alakját, ha a tepsiben kellő távolságra helyezzük el őket egymástól, így nem érnek, ragadnak össze és deformálódnak sütés közben.

A díszítés manapság rendkívül változatos, használhatjuk a hagyományos fehér tojáshabot, lehet színes cukorkákkal vagy akár aszalt gyümölcsökkel, magvakkal telerakott.

Különösen érdekesek ezek akkor, ha a mézeskalács sütése egyben ajándék készítése is szeretteinknek. Biztosak lehetünk benne, hogy a készítő szíve-lelke benne van egy ilyen ajándékban!

 

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!