Elegáns ünnepi asztal Fotó: MTI
Az étkezőasztal ugyanis nemcsak az étel elfogyasztásának helye, hanem a
szeretteinkkel, barátainkkal való együttlétnek is. Minden ünnepünknek fontos része
a szépen terített asztal, legyen az születésnap, esküvő vagy akár a karácsony. Ki
ne szeretne egy jót beszélgetni egy finom ebéd vagy vacsora közben? Mindezt még
kellemesebbé tehetjük, ha az ételek mellé az alkalomhoz illő dekoratív látványt is
megteremtjük. Ha kell, egy-egy gyertya fénye is meghitt légkört nyújthat.
Kis ügyességgel, szépérzékkel, mindenki tud szépen díszített asztalt készíteni,
a maga pénztárcájához mérten. Sokszor egy-egy jó ötlet többet ér, mint a drágán
vásárolt asztaldíszek, kellékek, gyertyatartók. Ehhez szeretnénk néhány tippet
adni, amit ki-ki a maga ízlésének megfelelően kombinálhat vagy használhat fel
egyéni elképzeléseihez.
Egy ünnepi asztal az egyszer? puritán stílustól az elegánsig, a kimondottan
ünnepélyestől a vidám hangulatúig számtalan fajtájú lehet. Ha már tudjuk melyik
stílust választjuk, el kell döntenünk, milyen színeket fogunk használni. Lehetőleg
két-három színt válasszunk és főleg ezeket kombináljuk. Természetesen figyelembe
kell vennünk a rendelkezésre álló étkészlet és anyagok színeit is.
A karácsonyi asztal színei lehetnek például a leggyakrabban használt
piros-zöld-arany, vagy az elegáns fehér-arany illetve óarany, de a kék-arany, vagy
akár a kék-(fehér)-ezüst színpárosítás is, mindegyiknél a zölddel kiegészülve,
ami a fenyőág és az örökzöldek színe. Bátran használhatunk más harmonikus
színeket is, amit a kellékekkel, dekorációval alkalmivá tudunk tenni. Ilyen lehet
például a bordó rózsaszínnel, arannyal. Aki szeret természetes anyagokkal
díszíteni, az használhat kötözőnek nyersszín? raffiaszálat vagy lenszalagot is.
Nem kell ragaszkodnunk a nagy, nyomottmintás karácsonyi terítőkhöz sem.
Felhasználhatunk régről megmaradt csipketerítőt, damasztszalvétát, szóló
poharakat, különleges, szép formájú üveget, vagy régi gyertyatartót is. De
néhány méter szép anyagot, szalagot, zsinórt vagy csipkét vásárolva magunk is
varrhatunk ünnepi asztalterítőt.
Később is jól variálható megoldás, ha egy nagy (akár egyszín?) terítőre
elforgatva egy kisebb terítőt helyezünk, amit más-más (jelen esetben karácsonyi)
mintázatú anyagból elkészítve, mindig alkalomhoz illően tudunk változtatni. Ennek,
vagy az alsó terítőnek az anyagából készíthetünk textilszalvétákat is. Még
szebb lehet, ha selyemszalaggal szegjük be, vagy csipkét, bortnit, díszzsinórt varrunk
a szélére. Érdemes ilyenkor ezekből az anyagokból többet vásárolni, mint ami a
szegéshez kell, mert még harmonikusabb, ha ezek köszönnek vissza masniként vagy
kötözőként az ünnepi csokorból vagy egyéb díszítésekről.
Külföldön régóta használnak már a terítékek alá m?anyagból, textilből szabott
alátéteket. Nagyobb asztalokra készíthetünk mi is a terítővel harmonizáló
színűt, például papírból. Mégpedig úgy, hogy a méretre vágott színes
kartonlapok egyik sarkát festékbe mártott félbevágott gyümölcsök, fenyőág
lenyomatával, vagy aranyfestékkel megfújt levéllenyomattal díszítjük. De
választhatunk az üzletekben kapható sokféle díszcsomagoló közül is megfelelő
mintájút, majd a kartonból kivágott alátétet bevonjuk a csomagolópapírral. Az
éleken a papírt visszahajtjuk és a hátoldalon leragasztjuk. Készíthetünk
aranyszín? vagy a nyomatokkal díszített színes kartonból poháralátétet,
szalvétakarikát is.
Aki a megszokott ünnepi terítőjénél marad, vagy a romantikus csipketerítőt
választja, az díszítheti az asztalok sarkát aranyszalaggal, vagy zsinórral
összefogott kis karácsonyi csokorral. Ezt cérnával, egy-két öltéssel rögzítjük a
terítűhöz. De díszíthetjük a szépen összehajtott vagy feltekert
textilszalvétákat is hasonló kis csokorral, amit – természetesen csak a tálalásig
– minden teríték felső tányérjába helyezünk.
Az asztalra is készíthetünk magunk gyertyás virágcsokrot. Elég hozzá egy-egy szép
mázas cserép, amit kitöltünk "Oázis" tűzőhabbal (virágárusnál beszerezhető)
és közepébe lyukat fúrva beleállítjuk a gyertyát, majd a gyertya köré az Oázisba
szurkáljuk a fenyőágakat, örökzöldet, szárazvirágot, és vékony drót
segítségével a bogyókat és a masnit. Használhatunk életh? m?fenyőágakat is, az
még tartósabb, bár nincs kellemes fenyőillata.
Igen dekoratív díszítőelemek lehetnek még a szárított gyümölcsszeletek is:
narancsot, citromot, almát felszeletelünk, és tálcán szétterítve konvektoron vagy
sütőben a legalacsonyabb fokozaton kiszárítunk.)
Gyertyatartónak használhatunk szép piros almákat is.Tetejébe lyukat vágunk, és abba
állítjuk a gyertyát. Romantikusabb terítékhez előszedhetjük a klasszikus réz
gyertyatartókat, de régi, szép rajzolatú üvegpoharat is felhasználhatunk, félig
megtöltve sóval vagy cukorral,ami megtartja a beleállított gyertyát (ehhez legszebb a
fehér szín?) és egyben mutatós is.
Dekoratív, ha az italokat, üdítőket különböző, régebbről megmaradt szép
formájú üvegben vagy kancsóban tesszük az asztalra. Az üveg nyakára köthetünk a
felhasznált szalagokból masnit, ezt díszíthetjük egy-két bogyóval,aranyra lefújt
levéllel.
Dekorációs boltokban, nagyobb Ápiszokban beszerezhető arany, illetve ezüst szín?
dekorspray vagy filctoll, amivel rajzolhatunk üvegre. Az utóbbival egyszerű, szép
rajzolatokat készítve feldíszíthetjük poharainkat, sima fehér tányérok széleit,
vagy az italoskancsót is. A spray-vel befújhatunk tobozokat, dió- vagy
mogyoró-szemeket, falevelet, bogyókat, gyümölcsöt, virágcserepet, tortapapírt,
papírcsipkét, de még akár dekorációnak szánt háztartási kekszet is. Csak a
fantáziánkon múlik hogy, mit használunk fel a díszítéshez.
Természetesen készen vásárolt színes papírszalvétákat, alátéteket, terítőt is
bátran használhatunk. Ha ügyesen, jó ízléssel válogatjuk össze a színeket,
formákat, kevés kiegészítéssel is szemet gyönyörködtető, kellemes környezetet
teremthetünk az ünnepi étkezéshez.