Szarvasgomba
Immár rangos hagyományként tartják számon nemcsak hazánkban, hanem külföldön is a Budai Várban évente megrendezésre kerülő Borfesztivált. Idén Magyarország legszínvonalasabb borszakmai eseményén nemcsak a hazai és nemzetközi borászat java mutatta be legkiválóbb borait, hanem a borkultúrához kötődő kulturális és gasztronómiai programok tették még élvezetesebbé a kóstolókat.
A rendezvény során az eddigiektől egészen eltérő bemutatkozásra is sor került: a Magyar Szarvasgombász Szövetség ez alkalommal jelentette be a Szarvasgomba Lovagrend megalakítását. Lapunknak Szakács József, az Első Magyar Szarvasgombász Egyesület alelnöke elmondta, hogy a fesztivál újdonságaként több neves étterem is részt vett a "fűszerek királyának" népszerűsítésében – sokhelyütt spanyol, olasz és francia séfek közreműködésével. József eredeti foglalkozását tekintve egyébként testnevelés – biológia szakos tanár, akinek gombagyűjtési ismeretei kolozsvári gyermekkorára nyúlnak vissza. A gombavadász elmondása szerint még sok érdeklődő nem ismeri a gombák fejedelmét, és szeretné, ha végre elfoglalhatná méltó helyét a magyar gasztronómiában, amiként Mátyás király asztalán is kedvenc csemegének számított egykoron. "Ismert olyan londoni eset – meséli az alelnök –, amikor egy neves londoni étterem egy egész szarvasgombagumót megvett egymillió forintnak megfelelő összegért, majd a főszakácsot kirúgta, mert az elfeledkezett az ínyencségről, ami így megpenészedett a konyhaszekrényben.
Szakács József gombavadászaton