Az elemzés során kiderült, hogy a tipikus karácsonyi ételek mikrotápanyagban – vagyis vitaminokban és ásványi anyagokban – szegények, ám magas a vércukorszint-indexük. A legfőbb tettesek közé a szénhidrátok, azaz a kenyérfélék, illetve a burgonyából készült ételek tartoznak. A karácsony napján elfogyasztott sós ételek – ropogtatni valók, a földimogyoró – növelik a szomjúságot, amit az emberek ilyenkor gyakran szeszes itallal oltanak, és sajnos ez csak fokozza a vitatkozási hajlamot a már amúgy is feszült légkörben. Karácsonykor az embereket rengeteg pszichoszociális nyomás éri. Ilyenkor találkoznak ugyanis olyan rokonokkal, akiket már évek óta nem láttak, vagy akikkel talán nem is akarnak találkozni, és mindennek tetejében rengeteg pénzt költenek ajándékokra. Az egyik tudós társaival együtt összeállított egy természetes "nyugtatószerekben" gazdag karácsonyi menüt. Szerintük a legfontosabb, hogy az ünnepi vacsora könnyen emészthető, természetes összetevőkben gazdag ételekből álljon.
Egy századot látott megtörténni
Beszélgetés a 100 éves Bakó Ferenccel »
Ősi ünnep új ruhában: a Valentin-nap másfél évezredes története
A népszerű ünnep a pogány Római Birodalom Lupercaliájára vezethető vissza »
Magyar hősök, zsidó túlélők: drámai holokauszt-történetek
Akik elmondják az elmondhatatlant »