„Bőrünk állapotáért elsősorban a megfelelő mennyiségű vitaminok és ásványi
anyagok, valamint a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása a felelős. Nyáron
különösen célszerű sok ásványvizet és vitaminban gazdag tápanyagot fogyasztani:
főleg az A- és az E-vitamin az, ami a bőr fejlődésére, épülésére szolgál –
tájékoztatott a bőrgyógyász –, míg a fűszeres ételek kiválasztódnak, irritáló
hatásúak lehetnek.”
A zsiradékban dús táplálkozás elősegíti a mitesszerek kialakulását elsősorban az
arc, de a test egyéb felületein is. Az egyébként is pattanásos bőr állapotát
ronthatják a magas zsír- és koleszterintartalmú ételek, valamint az édesség, a
finomított lisztből készült pékáru fogyasztása. Számos bőrbetegség
kialakulásában és súlyosbodásában pedig kiemelkedő szerepe van a stressznek.
A szeplők és májfoltok megjelenését a melanin fokozott képződése, egyenetlen
eloszlása okozza. Önmagában nem jelent veszélyt, viszont gyomor-bélrendszeri,
májműködési vagy hormonális zavart jelezhet. A csalánkiütésben sokszor a
gyomorfekélyt is okozó helikobakter játszik szerepet, míg máskor a
gyomorsavhiány következtében a sarjadzó gombák szaporodnak el.
Mérgek kint és bent