Egy nemrég készült hazai felmérésből az derült ki, hogy a nők a ruhatáruk
mellett a legtöbbet a hajukkal foglalkoznak. Az európai nőknek nagyjából 100
ezer hajszáluk van: a sötét hajúaknak általában kevesebb, míg a szőkéknek több,
de vékonyabb szálú. A haj maga már nem él – csak a haj gyökere, a hajhagyma,
ezért a haj minőségét alapvetően az életmód, a táplálkozás, és a szervezet
általános egészségi állapota szabja meg, amit a balzsamok és pakolások már nem
tudnak igazán befolyásolni, legföljebb kívülről bevonva simává, jól fésülhetővé
teszik. „A stressz a hagymák vérellátását rontja, ám az antibiotikumos és más
gyógyszeres kezelés, a drasztikus fogyókúra, a rendszertelen, egyoldalú
táplálkozás is negatívan hat a haj állapotára. A hajszál mintegy 80 százalékát
fehérje alkotja, tehát ez az alkotórész kulcsfontosságú az étkezésben” – mondta
el a Heteknek Dr. Battyáni Zita bőrgyógyász főorvos. Emellett a legfontosabb
szerepet az A-vitamin játssza, míg a C-vitamin megóvja a hajat a roncsoló
környezeti hatásoktól, ezért együnk sok citromot, narancsot, kivit és almát. A
biotintól hajunk dússá és csillogóvá válik: ehhez fogyasszunk sok tojássárgáját,
májat, szóját, diót, szardíniát és hántolatlan rizst. Akinek a haja erősen
töredezik, annak B-vitaminban gazdag tápanyagokra van szüksége, mint a burgonya,
a joghurt, a gomba, a búzacsíra. A megfelelő pajzsmirigyműködéshez – amely
nélkülözhetetlen az egészséges hajhoz – pedig fontos a jód : ennek természetes
forrása a hal, de a legtöbb asztali só is tartalmaz hozzáadott jódot.
„A szép fényes haj feltétele a kíméletes mosás – vallja egy fodrászmester –,
fontos továbbá a hajtípusnak megfelelő kevés sampon használata, a fejbőr alapos
masszírozása, bőséges öblítése. Ahhoz, hogy hajunk fényesen ragyogjon, a
hajmosás végén hideg vízzel kell leöblíteni a fejünket. A heti kettőnél
gyakoribb mosás igénybe veszi a hajat, és kiszárítja a fejbőrt, hacsak nem
kímélő, naponkénti használatra alkalmas samponnal mossuk. A hajszárítás módja is
meghatározó a fejbőr egészsége szempontjából: a nedves hajat csavarjuk vékony
törülközőbe, majd itassuk le a vizet, de semmiképp se dörzsöljük a törülközővel
a hajat. Hajkefét se használjunk nedves hajon, az ugyanis hajtöredezéshez és a
hajvégek széthasadásához vezet. Inkább használjunk nagyobb fogú fésűt, de még
jobb, ha csak az ujjakkal bontjuk ki és formázzuk a hajat. A hajszárítók a haj
saját nedvességét is »kiszárítják«, ezért ha tehetjük, ne használjuk, inkább
hagyjuk szobahőmérsékleten száradni. A haj nem úgy reagál a »visszavágásra«,
mint a növény: a közhiedelemmel ellentétben nem lesz erősebb, és nem is nő
gyorsabban vagy sűrűbben, ha gyakrabban vágják. Annyi azonban bizonyos, hogy ha
egy jó minőségű ollóval időnként levágjuk a hajvégeket, azzal csak használunk
hajkoronánknak” – részletezte érdeklődésünkre a szakember.
Az egészséges haj manapság már ritka kincs: 10 emberből 9 küszködik haj- és/vagy
fejbőrproblémákkal. Dr. Battyáni Zita kiemelte: „Míg nyáron a túlzott fényhatás
károsítja nagyon a hajat, addig a téli hajápolásnál nagyon fontos, hogy ne
fázzon meg a fej, mert ez hajhullást okozhat.” A fejfedő kiválasztásánál fontos
szempont, hogy természetes, jól szellőző anyagból készüljön, máskülönben
növelheti a faggyútermelést, és a haj hamarabb zsírosodik.
Szakemberek szerint soha ne aludjunk hajgumival vagy csattal a hajunkban, ez
ugyanis tartós károsodást okozhat: sőt azt sem tanácsolják, hogy gyakran
használjuk ezeket: legjobb, ha szabadon levegőznek hajhagymáink, szoros hajgumi
alatt ugyanis könnyebben gombásodik a fejbőr, ehelyett csatokkal, kendővel
fogjuk össze a hajat.
Egyre több kutatás bizonyítja, hogy néhány szépségápolási termék sem
veszélytelen. A hajvasalás során a gyakori húzástól és a hőtől kiszárad a haj,
és törékennyé válik, a hajfestékek pedig allergiás és egyéb reakciókat is
okozhatnak, különösen ha több mint 30 percig hagyjuk a festéket a fejbőrrel
érintkezni – hívta fel a figyelmet Dr. Battyáni Zita.