Az élelmiszer-higiéné és az élelmiszer-biztonság témaköre rendkívül tág. Mégis, mi a legfontosabb, amit tudni érdemes róluk?
– Az első és legfontosabb dolog a megbízható forrásból való beszerzés és a szakosított, gyártó által meghatározott körülmények (megfelelő hőmérséklet, páratartalom és idő) között történő tárolás. Gondoljunk csak például a lisztekre, a tésztákra, a rizsfélékre, amelyek nem tekinthetőek könnyen romlandó élelmiszereknek, de ha nedves helyen tároljuk ezeket, megindulhat a penészesedés, amely a penészgombák által termelt mikotoxinok miatt rendkívül veszélyes. Ezek a mikroszkopikus méretű gombák – az élettevékenységük során keletkező méreganyagok miatt – ugyanis súlyos következményekkel járó ételmérgezések előidézői lehetnek.
A méreganyagok hogyan kerülhetnek még bele az élelmiszerekbe?