Tisztán emlékszem, amikor kiskoromban egyszer elmentünk a családommal barackot szedni egy óriási barackföldre: órákig szedtük a kajszit, mire végre az utolsó rekesz is megtelt, lemérték, és mehettünk haza. A hosszú szedés kifárasztott, de odahaza hamar megvigasztalt a tűzhelyen készülő baracklekvár illata.
Múlt héten nyitották meg kapuikat a „szedd magad” kertek: egyelőre csak az eperföldek, később majd barack- és szilvaerdők és más idénygyümölcsök várják, hogy leszedjék a termést roskadozó ágaikról az ország valamennyi pontján. A gyümölcsszedés remek program a családok és barátok számára is, hiszen a fárasztó munka hamar megtérül. Megtanít a csapatmunkára, kitartásra és arra is, hogy bizony van jutalma az erőfeszítésnek. Nem elég, hogy olcsóbban juthatunk hozzá így a gyümölcshöz, a hazai mezőgazdaságot is támogathatjuk, ha egy napot rászánunk a szedésre. Ezenfelül a friss gyümölcsök rendkívül jót tesznek az egészségünknek.
A boltban vásárolt gyümölcsök többsége külföldről importált termék, melyek mérföldeket utaztak, míg eljutottak hazánkig, és legtöbb esetben még érési idő előtt leszedték őket, hogy a hosszú út során ne romoljanak meg. Mennyivel ízletesebb a hazai, frissen szedett gyümölcs! A „szedd magad” földek nemcsak diákoknak nyújtanak nyári munkalehetőséget, hanem a kimozdulni és kihívásra vágyó embereknek is. Mit kell tennünk? Kosarakat vagy rekeszeket kell vinnünk magukkal, szedés közben ügyeljünk, hogy a gyümölcsöket a szárával együtt vágjuk le, így tartósabbak lesznek. A szedés végén a megrakott kosarainkat lemérik, átadjuk az összeget, majd vihetjük is haza a gyümölccsel teli rekeszeket.