A homoktövist a gyümölcstermő, valamint a gyógy- és a fűszernövények közé egyaránt besorolják. A belőle készült termékek úgynevezett „biokorrekciót” végeznek: pótolják szervezetünk szükségletét bioflavonoidokból, zsírban és vízben oldható vitaminokból, ásványi anyagokból, diétás rostokból és más bioaktív anyagokból. Mindezt komplex, jól felszívódó, természetes étrend-kiegészítő formájában.
Egyes szakirodalmi adatok szerint a homoktövis hatóanyagai gátolják a daganatok növekedését, ezenkívül gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásúak, javítják a szívműködést, védik a májat, erősítik az immunrendszert, valamint elősegítik a seb hámosodását, ennek következtében meggyorsítják a sebgyógyulást.
A növény részeiből származó értékes alapanyagok hasznosítása egy csaknem hulladékmentes feldolgozási technológia révén válik lehetővé. A bogyóból kivont gyümölcslé kissé kesernyés, de rendkívül tápláló ital, ezért dietetikai szempontból jól alkalmazható: étvágyserkentőként az étvágytalan és a daganatos betegeknél. A homoktövisnek a termését és a levelét, valamint a magból kinyerhető olaját használják gyógyászati célokra. Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be. Dércsípetten édessé válik az amúgy kesernyés, savanykás gyümölcs.
Egy századot látott megtörténni
Beszélgetés a 100 éves Bakó Ferenccel »
Ősi ünnep új ruhában: a Valentin-nap másfél évezredes története
A népszerű ünnep a pogány Római Birodalom Lupercaliájára vezethető vissza »
Magyar hősök, zsidó túlélők: drámai holokauszt-történetek
Akik elmondják az elmondhatatlant »