Lássuk csak, hogyan tudjuk mégis megmenteni a csipkebogyó hatóanyagait! A csipkebogyótea készítése a gyűjtésnél kezdődik. Még a fagyok beállta előtt kell az érett bogyókat begyűjteni. A puhákat hagyjuk meg a rigóknak, mert azok nagy valószínűséggel kukacosak. Fontos még, hogy kerüljük a főutak melletti területeket. Ha teljesen biztosak akarunk lenni abban, hogy a csipkebogyónk mentes a nehézfémektől, akkor magunk gyűjtsük be.
A csipkebogyó felvásárlói ára körülbelül 100 Ft / kg, mindenki viheti, és nem ellenőrzik, hogy hol szedtük. Utána irány a feldolgozás. Mivel a csipkebokor nem az a fajta, aki alig várja, hogy megközelítsék, ezért célszerű egy kampós bottal is felfegyverkezni, hogy a bokor tetejét is elérjük.
Csipkebogyóteát készíthetünk nyers és szárított bogyóból is. Amíg a szárítottat áztatni kell, recepttől függően 15 perctől akár fél napig is, addig a nyers csipkebogyónál aligha érünk el eredményt az áztatással. u
Egy századot látott megtörténni
Beszélgetés a 100 éves Bakó Ferenccel »
Ősi ünnep új ruhában: a Valentin-nap másfél évezredes története
A népszerű ünnep a pogány Római Birodalom Lupercaliájára vezethető vissza »
Magyar hősök, zsidó túlélők: drámai holokauszt-történetek
Akik elmondják az elmondhatatlant »