Minden ételérzékenység allergia?
A köznyelv előszeretettel nevez minden érzékenységet allergiának. Sok más esetben is tapasztalható ez az általánosítás. Az étrend-kiegészítőket is rendszeresen „levitaminozzák”, pedig sokszor nemcsak vitamint, hanem gyógynövényt is tartalmaznak. Minden bőrre kenhető anyagot „lekenőcsöznek”, holott az elnevezés sokszor az állag fontos mutatója (krém, gél, paszta stb.). Így járt az allergia is, pedig például a glutén- vagy laktózérzékenység már teljesen más műfaj.
A gluténérzékenységnél a kiváltó anyagra lassan fejlődik ki a válaszreakció, a laktóznál pedig egy lebontó enzim, a laktáz hiánya okozza a problémát. Ez lehet veleszületett hiány, vagy a kor előrehaladtával csökkenő mennyiség. A laktóznál egyszerűbb a megoldás: vagy pótoljuk a laktáz enzimet, vagy kerüljük a tejes élelmiszerek fogyasztását. A gluténnál viszont az utolsó molekulával is harcba kell szállni, hogy sikeres legyen a diéta.