Talán nem véletlen, hogy a gyerekek számára általában az orvosok is javasolják egyéves kor felett napi egy pohár joghurt fogyasztását, méghozzá az adalékoktól mentes, élőflórás, cukrozatlan változatból. Ám felnőtteknek is létfontosságú étel a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészségünk megőrzése érdekében. Ugyanis a nemzetközi és hazai ajánlások szerint naponta fél liter tej vagy annak megfelelő tejtermék fogyasztása javasolt, ami a napi kalciumbevitel 70 százalékát fedezi. Köztudott, hogy a tej és a tejtermékek a kalciumban leggazdagabb élelmiszerek közé tartoznak, ezért naponta többször is érdemes fogyasztani belőlük valamilyen formában. Amúgy a joghurt és a kefir ugyanannyi kalciumot tartalmaz, mint a tej.
Aki nehezen emészti meg a tejcukrot, nem fogyaszthat tejet. Joghurtot viszont igen! Hiszen az élő kultúra enzimei „előemésztik” a laktózt a szervezetünk számára. Egyébként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint: „A joghurt összetételére és minőségére vonatkozó követelményeket Magyarországon a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ 1-3/51-1) szabályozza. A savanyú tejtermékek beállított zsírtartalmú tejből vagy tejszínből speciális mikrobatenyészetek, tejipari starterkultúrák hozzáadásával erjesztés (savanyítás) és alvasztás útján készülnek. A termékek zsírtartalmától függően beszélünk savanyított tej-, illetve tejszínkészítményekről. 10 százaléknál alacsonyabb zsírtartalmú savanyú tejkészítmény a hagyományos joghurt, a pro- és prebiotikus joghurt, az aludttej, a kefir és a kumisz. 10 százalék vagy ennél magasabb zsírtartalmú savanyú tejszínkészítmény a tejföl.”
A dublini Trinity College szakemberei által végzett vizsgálat szerint a megnövelt joghurtfogyasztás hatására megnő a csípő csontsűrűsége, és ezáltal csökken az osteoporosis, azaz a csontritkulás veszélye. A Medipress beszámolója szerint: közel 2000 személy bevonásával végzett kutatás során a nők körében a legtöbb joghurtot fogyasztóknál 3,1-3,9 százalékkal jobb értéket mértek a teljes csípő- és combnyakcsontsűrűség tekintetében, mint azoknál, akik a legkevesebb joghurtot ették. Ugyanakkor a férfiak esetében a csontállományok között 9,5 százalékos különbséget mértek, azaz ennyivel volt alacsonyabb mértékű a csontritkulás azoknál, akik a legtöbb joghurtot ették, azokhoz képest, akik a legkevesebbet. A vizsgálat során természetesen a szakemberek számos egyéb tényezőt is figyelembe vettek, ám ezekkel együtt egyértelműen kimutatható volt, hogy a nőknél 39, a férfiaknál pedig 52 százalékkal csökkent a csontritkulás esélye a megnövelt joghurtfogyasztás következtében.