Az egyik ilyen lehetőség a fogzománcot védő újfajta fogkrémek használata. Segítségükkel ásványi anyagok kerülnek a fogzománc felszínére, amelyek aktívan erősítik a meggyengült réteget.
A fogzománc tulajdonképpen a fogak külső, látható „borítása”, amely védi a belső, érzékeny részeket, idegeket. Színe változó, még az egészséges fogsor esetén is: a világossárgától a kékesfehérig terjed a skála. Ez gyakorlatilag az emberi test legkeményebb anyaga, amely magas arányban tartalmaz ásványi anyagokat. Ezek biztosítják a fogak védelmét, illetve fehéres színét.
A helyes szájhigiénia ezért rendkívül fontos a fogzománc épségének, egészségének megőrzéséhez. Leginkább a savas erózió okozhat problémákat, amit paradox módon sok egészséges étel is előidézhet. Ilyenek lehetnek a gyümölcsök, gyümölcsdzsúszok, az ecet és az ezzel készült savanyúságok, salátaöntetek, a bor, vagy – a kevésbé egészséges – szénsavas üdítők, sportitalok. Közepesen savas hatású a méz, a sör, az alma, a C-vitamin vagy a fekete tea (amely nem mellesleg el is színezi a fogzománcot, ha túl sokat fogyasztunk belőle). Alacsony a savassága például a joghurtnak, a banánnak, az avokádónak, a tejnek vagy a sajtnak (itt a pH érték 5-7 közötti).