A növényi alapú tejek általában mandulából, szójából, rizsből vagy zabból készülnek, így fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmuk eltérő lehet, és ugyanez érvényes a vitamin- és ásványi anyag tartalmukra is. Bár a tejtermékek kapcsán először a kalciumtartalom jut eszünkbe, ma már ezeknél az – alapból kevesebb kalciumot tartalmazó – alternatív tejeknél sem kell aggódnunk: a gyártók gondoskodnak az italok kalciumtartalmáról. Ezt fontos ellenőrizni is a csomagoláson, különösen gyermekek vagy aktív sportolók esetében.
A sajátos diétaigényeket is figyelembe kell venni: fontos tudni, hogy a rizstejnek magas a szénhidráttartalma, így diabéteszben szenvedőknek nem a legjobb megoldás, sokan viszont a szójára allergiásak, így a szójatej számukra nem lesz jó választás. Egyes szakemberek szerint utóbbi az autoimmun betegségek esetén is kerülendő.
A mandulaalapú tejek egyik előnye, hogy E-vitamint tartalmaznak, míg például a zabtejben béta-glükán található, ami hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez. Ugyanakkor a mandulatejnek gyakran csupán 2,5 százalék körüli a tényleges mandulatartalma, ami körülbelül 5 darab mandulát jelent 2,5 deciliterenként! Ezért az ilyen italok vizezettnek, hígnak tűnhetnek, időbe telhet, mire hozzászokunk.