Ma már léteznek olyan korszerű készítmények, amelyek speciális úgynevezett „időszemcse” technológiával készülnek, ami lehetővé teszi a vitamin akár 12 órán át tartó folyamatos utánpótlását. Ez tulajdonképpen egyfajta intelligens C-vitamin-adagoló rendszer, amelyből ütemezetten szabadul fel a hatóanyag, így a biohasznosulás igen magas lehet.
A C-vitaminnal kapcsolatban ma is gyakori tévhit, hogy minél nagyobb dózisban szedjük, annál jobb. Ez az elmélet azért nem állja meg a helyét, mert ezt a vitamint csak rövid ideig tárolja a szervezetünk, így hiába veszünk be belőle egy-egy megadózist egyszerre, az hasznosulás nélkül távozhat a szervezetből. Ha 200 milligrammnál többet veszünk be, már annak is csak egy része tud felszívódni.
Ne feledjük azonban, hogy a vitaminok bevitelének legegyszerűbb és legtermészetesebb módja az egészséges élelmiszerek fogyasztása. Ilyenkor ősszel például bőséggel áll rendelkezésre sütőtök, ami fontos C-vitamin-forrás is lehet, de emellett tartalmaz A-vitamint, többféle B-vitamint és folsavat is, valamint kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort.