A napraforgó magjából hideg vagy meleg eljárással kinyert zsiradék hazánk egyik leghagyományosabb olajfajtája. 35–60 százalék zsírsavat tartalmaz, melynek 65-70 százaléka többszörösen telítetlen. Magas az E- és A-vitamin-tartalma is.
A számos tápanyaggal rendelkező napraforgóolaj rendkívül közkedvelt a magyar háztartásokban. A magas telítetlen zsírsav tartalmú főzőolaj fogyasztása akár kedvező hatással is lehet az egészségre, hiszen a telítetlen zsírok hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának megelőzéséhez. Azonban kalóriatartalma magas, emiatt tanácsos mértékkel fogyasztani.
A konyhában sokrétűen használható a sütés-főzés során. Semleges íze miatt mártásokhoz, süteményekhez is kiválóan felhasználható.
Magyar hősök, zsidó túlélők: drámai holokauszt-történetek
Akik elmondják az elmondhatatlant »
„Keveset enni, sokat mozogni, nem nézni tükörbe” – beszélgetés a ma százkét éves Keleti Ágnes olimpikonnal
Az ötszörös olimpiai bajnok elképesztő életútja »
Járt-e Jézus Indiában?
Hamis evangélium a Názáreti gyermekkoráról »