Süth Miklós országos főállatorvos a témáról tartott sajtótájékoztatón
elmondta, hogy mindennél fontosabbnak tartja az emberi egészséget, így nem
tartja túlzónak az intézkedéseket, melyeknek lényege abban áll, hogy teljes körű
országos vizsgálatot rendeltek el annak érdekében, hogy megtudják, került-e be
hazánkba dioxinnal (lásd keretes írásunkat) szennyezett guar-gumi adalékanyag.
Addig is, amíg ez nem derül ki biztonsággal, azt tanácsolják a lakosságnak, hogy
ne fogyasszanak ilyen adalékanyagot tartalmazó termékeket.
Süth Miklós azt is megjegyezte, hogy neki is sikerült így a menüjét
összeállítania. Tehát valószínűleg ez másnak sem lesz probléma. Egyébként a
magyar hatóságok keze sok mindenben kötve van. Az Európai Bizottság rendelte el,
hogy az érintett országok tegyék meg a szükséges intézkedéseket és ezek az
intézkedések törvényileg szabályozottak. Ami máshogy történt hazánkban a többi
tagállamhoz képest, hogy nálunk a lakosság tájékoztatása sokkal szélesebb körű
és intenzívebb volt. Azt pedig hogy felturbózva lett tálalva az ügy a médiában
azt az uborkaszezon okozhatta.
Az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén keresztül érkezett a hír, hogy
Indiából dioxint tartalmazó guar-gumi-szállítmányok érkeztek az unión belülre. A
guar-gumit (guar-gyanta, guarliszt, felnőttkori neve: E 412) egy az indiai
szubkontinensen őshonos cserjéből nyerik. Könnyen zselésedő tulajdonsága miatt
az élelmiszeripar állományjavítóként és stabilizátorként használja szószok,
jégkrémek, illetve pékáruk és tésztafélék készítésénél. Például a segítségével
lehet elérni, hogy az amúgy híg töltelék ne follyon ki a tésztából, vagy azt,
hogy kötőanyagként használva formát nyerjenek általa a húsipari készítmények.
Tehát pontosan olyan dolgokat tud, amire az élelmiszeriparnak nagy szüksége van:
az élemiszerek látványán javít. A guar-gumi mellett szólt az is, hogy olcsó
volt.
Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője elmondta:
valószínűsíthető, hogy az ár ezután megemelkedik, ugyanis most kiderült, hogy
ezt a terméket is több mindenre be kell vizsgálni.
Jelenleg nincs olyan kimutatás az országban, amelyből tudni lehetne, hogy mely
termékek tartalmaznak guar-gumit. Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági
Igazgatóság illetékesétől megtudtuk, hogy jelenleg is folyik a minták vizsgálata
a laboratóriumokban, és az első eredmények csak lapzártánk után lesznek meg.
Jelenleg már kétszázötven vállalkozás jelentkezett, hogy felhasznált ilyen
adalékanyagot.
A www.oevi.hu honlapon nyomon lehet követni az
események alakulását, és azt is meg lehet nézni, hogy mely termékeknél
használtak guar-gumit.
A minták begyűjtése úgy történt, hogy kérték a guart felhasználó cégeket, hogy
önként regisztrálják magukat, és vizsgáltassák be a használt adalékanyagot. A
vizsgálat ára mintánként 440 ezer forint. Egy a lapunknak nyilatkozó, de a neve
elhallgatását kérő szakember szerint ezt az összeget nem a cégeknek kellene
megfizetni, mivel az államok döntenek konszenzussal arról, hogy milyen
adalékanyagokat és milyen mennyiségben engedélyeznek, és nem a gyártó cégek
lobbiztak a guar-gumi mellett sem.
Dömölki Lívia elmondása szerint az eset felhívja a figyelmet az unió
élelmiszerbiztonsági rendszerének a hiányosságaira. Elvben az unió területére
megfelelően bevizsgált áruknak lehetne csak belépni, de természetesen itt is
megvannak a kiskapuk. Például azok az országok, amelyeknek a szabályozása nem
teljesen egyezik meg a többiekével. Az unión belül pedig már szabadon
áramolhatnak az áruk.
Hosszú távon rákkeltő
A dioxin az ember közreműködésével létrejött anyagok közül a legveszélyesebb.
Zsíroldékonysága nagyon jó, így könnyen bejut az emberi szervezetbe, és ott
felhalmozódik.
És ha már egyszer bejutott, nagyon nehezen ürül ki. Számtalan egészségügyi
problémát okoz, károsítja az ideg- és immunrendszert, és hosszú távon rákkeltő
hatású.