San Francisco tengerpartján találhatók az olyan sikeres startupok székhelyei, mint az Uber, az Airbnb és a Dropbox. Az elmúlt években pár buzgó befektetőnek és kockázatitőke-alapnak köszönhetően az élelmiszerrel foglalkozó biotechnológiai vállalatok száma is megnövekedett a térségben. A Google társalapítója, Sergey Brin 2013-ban lelkes támogatója volt az első, laborban előállított hamburgerhús kísérletének, amit a maastrichti egyetem professzora, Mark Post valósított meg. Ezzel az in vitro körülmények közt tenyésztett hús kilépett a science fiction ijesztő világából, és immár startupok sokasága próbálkozik olyan technológia felmutatásával, amelyek lehetővé teszik, hogy az állati sejtekből tenyésztett hús nagy tömegek számára elérhető legyen.
Brian Wyrwas és Mike Selden két húszas évei közepén járó biológus, akik a túlhalászott tengeri halak sejtjeiből tenyésztenek húst, épp a kékúszójú tonhal előállításán fáradoznak a Finless Foods nevű startup alapítóiként. A termékük, a tenyésztett vagy más néven „tiszta hús”, élő szervezeten kívül keletkezik, laboratóriumi körülmények között, úgynevezett sejtgazdaságok segítségével. Michael Selden azért tartja rendkívül jó ötletnek a halhús laboratóriumi előállítását, mivel a természetben történő növekedéskor sok olyan szerv is létrejön az élőlényben, ami az emberi felhasználás szempontjából fölösleges, például szemgolyók és belek.
A laboratóriumi tenyésztés természetesen nem csupán ebből a szempontból hatékony. A tradicionális állattenyésztés során ugyanis 25 kalória felhasználásával lehet a marhahús tápértékét egy kalóriával növelni. Ehhez a növekedéshez az állattenyésztők hatalmas mennyiségű szóját használnak fel. Felmérések azt is kimutatták, hogy a gabonafélék legnagyobb felhasználója világszinten a szárnyas-, majd a második a sertéstenyésztési ágazat.