Mire figyeljünk a fagylaltozó helyeken? Honnan tudhatjuk, hogy jó vagy épp rossz fagyizóban járunk?
TJ: – A helyiség tisztaságára. Figyeljük meg, hogy rovarok, főleg repülő rovarok (legyek) vannak-e. Az eladó tisztasága – kéz, ruházat – is nagyon fontos és jó indikátora a hely igényességének. Fontos, hogy amennyiben hosszú haja van, az legyen összefogva. Senki sem szereti a hajszálakat az ételében. Lényeges, hogy kézzel ne nyúljon a fagyihoz, a merőkanalat mindig mossa le, mielőtt kiadagolja a fagyit. A merőkanalat ne hagyja szanaszét az üzletben, hanem szabályosan, a tartójában tartsa. Nézzük meg, hogy a fagylalttálcában a fagyi meg van-e olvadva, a fagylalttálca tiszta-e, és az is figyelembe veendő, hogy a fagylalttálcát takaró üveg/műanyag lap tiszta-e.
NÉBIH: – Figyeljük meg az árusítóhely környezetét. Ha a környezet nem tiszta, rendezetlen, ha az árusítást végző, illetve az üzletben dolgozó, műhelyből kilépő dolgozók szennyezett ruhában, kötényben, ápolatlan hajjal, műkörmökkel, kézékszerekkel dolgoznak, akkor már feltételezhetjük, hogy a fagylaltra sem fordítanak kellő gondot. Nézzük meg a fagylaltpultba helyezett tégelyeket is. Mennyi fagylalt van bennük, egymásra halmoztak-e többféle fagylaltot mivel ez kifejezetten tilos! Egy tégelyben csak az azonos készítésű fagylalt lehet, az előző tégelyben megmaradtat tilos átrakni másik fagylaltra.