A magas zsírtartalmú, számos tápanyaggal rendelkező napraforgóolaj rendkívül közkedvelt a háztartásokban. A közel hetven százalékban telítetlen zsírsavakat tartalmazó főzőolaj fogyasztása kedvező hatással lehet az egészségre, ugyanis a telítetlen zsírok hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez. Azonban a magas kalóriatartalma megköveteli a mértékletességet.
Sokrétűen felhasználható a konyhában a sütés-főzés során. Natúr változata a semleges íze miatt a mártások, sütemények kiváló alkotóeleme lehet. Sokan a vasárnapi ebéd nélkülözhetetlen hozzávalójaként tartják számon a folyékony főzőaranyat, mely a melegítést is kiválóan tűri, így rántott húsok, sült krumpli, lángos, palacsinta elkészítéséhez kiválóan alkalmazható. Felhasználása során fontos ügyelni arra, hogy az olaj ne legyen túlhevítve annyira, hogy füstöljön a sütés során.
A megmaradt olaj az átszűrést követően még 3-4 alkalommal felhasználható.
Egy századot látott megtörténni
Beszélgetés a 100 éves Bakó Ferenccel »
Ősi ünnep új ruhában: a Valentin-nap másfél évezredes története
A népszerű ünnep a pogány Római Birodalom Lupercaliájára vezethető vissza »
Magyar hősök, zsidó túlélők: drámai holokauszt-történetek
Akik elmondják az elmondhatatlant »