hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

A 75 éves NATO története és kihívásai

A NATO április 4-én „ünnepelte” fennállásának hetvenötödik évét – a katonai szervezet valójában történelmének egyik legfeszültebb időszakán megy keresztül. Az ukrajnai háború próbára teszi a szövetség egységét, mely eddig töretlenül bővült újabb tagországokkal, az eredeti ellenség, a Szovjetunió összeomlása után is.

Hova vezet Iszmáil Hanije és Fuad Sukr likvidálása Irán és Izrael háborújában?

Alig tizenkét óra leforgása alatt két Iránhoz köthető, Izrael elpusztítására felesküdött terrorszervezet, a Hezbollah és a Hamász vezetőit is likvidálták. Ismét felbolydult a világ egy széles körű regionális háborútól tartva, ugyanakkor Izrael nem győzi hangsúlyozni: Irán a proxyszervezetein keresztül már tíz hónapja vívja azt a zsidó állam ellen. A Mazsd al-Samsz-i gyermekmészárlásról, a terrorista vezetők kiiktatásáról és a háború kiszélesedésének esélyeiről Or Yissachart, az izraeli IDSF biztonságpolitikai szakértőjét és Boaz Shapirát, az Alma izraeli Hezbollah-kutató központ elemzőjét kérdeztük.

Belföld

„Ha nincs kamera, nincs ügy” - Karatésok a szolnoki esetről

Minden szakértő egyetért abban, hogy kamerafelvétel nélkül, pusztán az áldozat vagy a szülő panasza esetén semmi következménye nem lett volna a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazásnak.

Hit és értékek

A párizsi olimpia botránya és a korábbi játékok

Meglepő módon kulturális és spirituális vitával indult a párizsi olimpia, amelyre a megnyitó szolgáltatott okot. A szervezők a botrányt érzékelve utólag már mentegetőznek az esemény némely eleme miatt, ám azt a résztvevők is elismerik, hogy a provokatív célok között keresztény értékek relativizálása is szerepet kapott.

HÁTTÉR

Meghatározza a fiatalok életét, hogy honnan indultak

Galambos Alex története azért rendkívüli, mert õ döntött amellett, hogy családja helyett az állami gondoskodásban szeretne élni. Nem bánta meg, máig úgy gondolja, hogy élete egyik legjobb döntése volt. Bátor ember, aki a vállalásai mellett elkötelezett, és nem titkolt szándéka, hogy segítsen a hátrányos helyzetben lévő fiataloknak céljaik kialakításában. Alexszel a Sütni jó Alapítvány telephelyén beszélgettünk.

Az ember, aki fákat gyűjt

Kovács Gyula egy Európában egyedülálló génbankot hozott létre a Kárpát-medence gyümölcsfáiból. Az 1980-as években indult kutatómunkájának másik „termése” azonban az a több száz „tündérkert”, amely remélhetően még sokáig gondoskodni fog arról, hogy a Sózókörte, a Véralma, a Zelenka vagy a Batul, illetve a hozzájuk kapcsolódó tudás és kultúra fennmaradjon.

„Ha az ember belegondol, milyen áldásokat is kapott Istentől, rájön, hogy Isten a legjobb pszichológus”

Rába Dániel az U20-as Eb-bronz­érem után idén az országos bajnoki címet is begyűjtötte kalapácsvetésben, most pedig élete első olimpiáján vesz részt. A beszélgetés még itthon készült, mert az Atlétikai Szövetség csak pár nap kint tartózkodási lehetőséget adott a sportolóknak. Dánielnek augusztus 2-án, pénteken, a selejtezőben szurkolhatunk.

„Itt minden fejben és szívben dől el”

„Párizsban most minden a sportról, az olimpia örömteli eseményéről szól, de a hétköznapok jóval prózaibbak, mint ahogy azt a média mutatja. A megnyitóval kapcsolatban főleg azt lehet lépten-nyomon hallani, hogy a franciák nem szeretnék, ha az egész nemzetüket azzal a majomparádéval azonosítanák” – mesélte lapunknak az olimpián tartózkodó Pál Melinda sportpszichológus.   

Ilyen nincs - E heti köszöntőnk

Hangzik el szinte percenként a Hetek szerkesztőségében, miközben próbáljuk összerakni a friss lapszámot, de a háttérben fut az olimpiai közvetítés. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!