hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Diplomácia vagy rakéták? - E heti köszöntő

Egy közéleti hetilap számára talán a legnagyobb kihívás, hogy a nyomdába adás előtt akár egy perccel is történhet olyan esemény, ami gyakorlatilag zárójelbe teheti az adott lapszám szinte minden írását. Most ilyen órákat élünk. 

Maduro és az igazság kétélű kardja

Venezuelai mérnök, volt Hugo Chavez ellenzéki kihívója, politikai fogoly, megfosztották az állampolgárságától és  feleségével a dzsungelen keresztül menekült el az országból. Azóta is a São Paulo Fórum marxista mesterkedéseirõl igyekszik  lerántani a leplet. Nicolas Maduro választási csalásáról és az azt követõen kialakult helyzetrõl Alejandro Peña Esclusát, az Alapjogokért Központ senior kutatóját kérdeztük. 

Összefogtak a brit katolikusok és protestánsok - nagy a baj?

A napokban elárasztották Anglia és Észak-Írország városait és városait a nagyrészt fehér bevándorlásellenes tüntetõk és a muszlim milícia közötti erőszakos összecsapások, azután, hogy Axel Muganwa Rudakubana, egy második generációs ruandai bevándorló brutálisan megkéselt és megölt három brit kislányt egy southporti táncórán. A témában Sam Bidwell brit parlamenti kutatót, az Adam Smith Institute és a Henry Jackson Society thinktankek munkatársát kérdeztük.

Olajpara: mitől szünhet meg az ukrán embargó?

Ukrajna szankciós listára tette a Lukoil orosz olajvállalatot, amivel mind Magyarországot, mind Szlovákiát igen nehéz helyzetbe hozta. Elmondásuk szerint nem akarnak tovább várni az EU szankcióira az orosz olaj ellen, de a jelek szerint az orosz kassza támadása mellett az is a cél, hogy a fegyverszállítmányokat ellenző országokat is engedelmességre kényszerítsék. 

Hit és értékek

Vége az amerikai zsidóság aranykorának?

Az amerikai zsidóság létszáma megközelíti, sőt egyes számítások szerint meg is haladja Izraelben élő testvéreikét, pénzügyi és politikai befolyásuk pedig irigylésre méltó helyzetbe hozta őket az USA-ban. Azonban egyre több jel utal arra, hogy e kedvező állapotnak rövidesen vége lehet.

HÁTTÉR

Kovács Richárd útja a kis somogyi faluból az amerikai győzelemig és a jogi egyetemig

Kovács Richárd Aranypánt-díjas rendõr százados, kétgyermekes édesapa, aki 2006-ban megnyerte a Mr. Zsaru versenyt és elnyerte az örökös Mr. Zsaru címet. Az útja egy somogyi kis faluból, Nagybajomból egészen az Egyesült Államokig vezetett a sportban. Tanulmányai tekintetében pedig a Közszolgálati Egyetemre, illetve a Pécsi Tudományegyetem romológia szakára, illetve jogtudományi karára tartott.

Vita az olimpiai bokszolóknál: üthet-e férfi nőket?

Botrányok sorozata rázza meg a párizsi olimpiát, ezek közül most kiemelkedik az algériai Imane Helif esete, aki annak ellenére indulhatott a női ökölvívók között, hogy a bokszvilágbajnokságról tavaly kitiltották, mert elbukott egy nemi teszten.

A kriptósok lázadása, avagy Trump mögött a techguruk

2016-ban a „fal” megépítésének, azaz az illegális bevándorlás megfékezésének ígéretével lehetett tömegeket megszólítani az amerikai elnök­választási kampányban, 2020-ban a Covid-járvány uralt mindent, az idén pedig gazdasági össze­omlással is fenyegető világégés küszöbén állunk. A Donald Trump – Kamala Harris verseny hátterében azonban zajlik egy vállalati érdekek közötti hatalmi harc, amely a feltörekvő technológiák fejlődésének irányát, ezen keresztül pedig a jövőbeli háborúk alakulását is meghatározhatja.

Őrült olimpiák: a repülő finntől a törött lábú tornászig

A 2024-es párizsi nyári olimpia sok esemény miatt emlékezetes marad. Gondoljunk csak a megnyitó rendezvény körüli botrányra, vagy a rendkívül koszos Szajnára, amelyben a versenyzőknek úszniuk kellett. Ezek mellett azonban jelentős sporttörténeti sikerek is fémjelzik az idei játékokat. Cikkünkben az újkori olimpiák történetének híres sporteseményeiből szemezgettünk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!