A fenti eredményeket jól alátámasztja az a tény is, hogy Európában a görög férfiak
és nők körében a legkisebb a rák miatti elhalálozások száma. Dimitriosz
Trichopulosz professzor, a Harvard egyetem kutatója ezt a görögök áldásos táplálkozási
szokásainak tulajdonítja. Az általa vizsgált vidéken élő, hagyományos görög ételeket
fogyasztó lakosság fele egészségesen érte meg a hetven év fölötti kort. Ők az átlagosnál
több zöldséget, hüvelyest fogyasztottak, ennél egy leheletnyivel kevesebb gyümölcsöt,
csonthéjas-féléket és gabonaszármazékot, valamint az átlagosnál kevesebb tejterméket
és húst. Az állati zsiradék helyett többnyire olívaolajjal főztek, és napi két-három
pohár bornál nem ittak többet.
A kutató szerint az egészséges és hosszú élet egyik titka a megfelelő étkezési
szokások – ez esetben a "mediterrán diéta" – megtartása.