Amerikából, a gyorsételek hazájából nemcsak műanyagokban gazdag ételek
származnak. Az alábbi recept csak annyiban amerikai, hogy gyors!
Hozzávalók: 30 dkg háztartási jellegű keksz (már darált formában is kapható), 1
tk fahéj, 15 dkg olvasztott vaj, 2 dl cukor, 4 tojás, 30 dkg túró, 3 dl kefir
vagy joghurt, 1 citrom leve és héja.
A ledarált kekszet keverjük össze a vajjal, majd egy kivajazott tortaformában
teregessük szét a „tortalapot”. Süssük 180 fokra előmelegített sütőben 10 percen
keresztül. Közben keverjük össze a túrót, a tojásokat, a cukrot, a citrom levét
és lereszelt héját, valamint a kefirt. Utóbbit dupla gézen vagy textilalapú
teaszűrőn keresztül csepegtessük le már pár órával korábban, hogy a kefir savója
kicsöpögjön, és fennmaradjon a krémállagú tejtermék. Öntsük az egészet a
tortaalapra, és süssük 45 percig a sütőben, vagy amíg a teteje aranyos lesz! A
túrókrém alá baracklekvárt és (vagy) almaszeleteket is halmozhatunk a
tortalapra. A mű „magassága” nem szökik ugyan az egekbe, de ezért kárpótol, hogy
nagyot növünk a vendégek szemében. (M. N.)