A kínai Fujian tartományból származó növény történetét mítoszok és legendák
övezik, a császárok az örök élet elixírjének egyik alkotóelemét tisztelték
benne. Fekete és zöld rokonaihoz hasonlóan a fehér tea is jótékony hatást
gyakorol az emberi szervezetre, termesztése pedig különös gondoskodást és
szakértelmet igényel. A tearügyeket szedés után óvatosan bambuszszitákra
terítik, majd mintegy 48 óra alatt nem túl erős napsugárzás mellett
fonnyasztják, az így létrejövő oxidáció hatására a tealevelek karakteresen zöld
színe jellegzetes zöldesfehér színűvé válik. Kutatások szerint a fehér tea
kiváló hatást gyakorol az emberi szervezetre. Ez elsősorban rendkívül magas
antioxidáns-tartalmának köszönhető, amely megköti a testünkben lévő,
„sejtromboló” hatású szabadgyököket, amelyek nem csupán kisebb fertőzésekért
vagy az öregedés felgyorsulásáért felelősek, de jelentős szerepet játszanak a
daganatos betegségek kialakulásában is. A tealeveleket forró, de nem lobogó, 70
°C-os vízzel kell leönteni, majd 5-7 percig állni hagyni. (Forrás: ma.hu)