hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Recept: Sörbet és eperfagyi

2007. 07. 04.
A fagylalt készítésének ötezer éves múltja a kínaiaknál kezdődött. Tejből, vízből és cukorból állítottak elő a mai sörbethez hasonló hűsítőt. Hozzánk Mátyás király udvarán keresztül nápolyi cukrászmesterek hozták el az első, fagylalthoz hasonló receptet. A ma már mindenki számára elérhető jeges nyalánkság évszázadokon keresztül csak az uralkodók kiváltsága volt. Az eperfagyi hozzávalói: 30 dkg eper, 1 dl natúr joghurt, 1 dl tejszín, 1 vaníliás cukor, 5 dkg porcukor.

Elkészítése: A tejszínt és a joghurtot ízesítsük a kétféle cukorral.
Helyezzük az epret a turmixgépbe, öntsük rá a tejszínes joghurtot, és
turmixoljuk a legerősebb fokozaton, addig, míg egyneművé nem válik.

A sörbet hozzávalói: 1 kg piros gyümölcs, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál víz.

A vizet a porcukorral elkeverjük, majd felforraljuk és szirupot főzünk belőle.
Eredményképp átlátszó, sűrű cukoroldatot kell kapnunk. A gyümölcsöket
turmixoljuk, összekeverjük a kihűtött sziruppal, és fagyasztóba helyezzük. A
mélyhűtőből kivéve pár percig állni hagyjuk, hogy „darabolhatóvá” váljon. Az
epres „darabokat” ismét a turmixgép kelyhébe kanalazzuk, és újra mixeljük. (E.K.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!