Magyarország az élvonalban van a rákos halálozások terén, főleg a tüdőrák és a vastagbélrák tekintetében. „Egyedül a gyomortumor áldozatainak száma csökken, mivel a korszerű hűtők és fagyasztók használatának köszönhetően nem füstöléssel, pácolással és sózással tartósítunk” – állítja a PTE professzora, Ember István. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a sónak jelentős szerepe van a gyomorrák kialakulásában. Az OÉTI adatai szerint háromszor több sót fogyasztunk az ajánlott napi hat grammnál. Kerülendő az ételek túlzott sózása, valamint a sóban gazdag élelmiszerek, úgymint ropi, sós mogyoró, csipszek, sózott szalonna, sonka. Az ételkészítési eljárásokra is ügyelni kell: a grillezés, nyárson sütés során is keletkezhetnek rákkeltő anyagok, amelyek növelhetik a gyomorrák kockázatát. A pácolás és füstölés elsősorban a végbél- és vastagbéldaganat kialakulásának veszélyét növeli, mivel az előbbihez használt nitrát/nitrit vegyületekből karcinogén, azaz rákkeltő anyag keletkezhet a szervezetben. Ember István szerint kerülni kell az ásott kutakból származó víz fogyasztását, mivel annak is magas a nitrát- és az ammóniatartalma. A helyes táplálkozás 25 százalékkal növeli annak esélyét, hogy a rák elkerül bennünket. A dohányosok az egészséges táplálkozás ellenére is tízszer nagyobb eséllyel betegedhetnek meg, mint a nemdohányzók.
Szakemberek szerint a brokkoli, a fokhagyma, a cékla és a zöld tea bizonyos fokig védelmet nyújt a gyomorrák ellen. Az állati zsír mellőzése, illetve a nyersen fogyasztott hagyma, sárgarépa, paradicsom és a citrusfélék hatásosak a gyomor-, a vastagbél-, a végbél-, a szájüreg-, a garat-, a nyelőcső és a tüdődaganat ellen. A káposztafélék, a retek véd a vastag-, a végbél- és a pajzsmirigyrák kialakulásától. Zöldség-, főzelék- és gyümölcsfogyasztással megelőzhető a gége-, hasnyálmirigy-, mell- és hólyag-, petefészek-, méh- és méhnyak-, pajzsmirigy-, máj-, dülmirigy- és veserák. A teljes értékű gabonafélék fogyasztása pedig akadályozza az emésztőszervi tumorok kialakulását.