Az elmúlt 20 esztendő során nemcsak a nagyközönség, hanem a szakma is elismerte az étterem és az ott dolgozó emberek munkásságát, szakértelmét. Hogy a sok elismerés közül csak a legutóbbiakat említsük: 2010-ben elnyerte a Best of Budapest díjat, ugyanebben az évben beválasztották a legjobb 50 hazai étterem közé, 2011-ben pedig elnyerte a „Magyarország Legjobb Ázsiai Top Étterme” címet.
Mielőtt felfedeznénk a Fuji sikerének titkait, pillantsunk bele egy kicsit a japán étkezési kultúrába a teljesség igénye nélkül! Alapvető különbségek a hazai étkezési szokásokhoz képest a közismert evőpálcika használatán kívül, hogy nem két vagy három bőséges főfogásból áll az étkezés, hanem nyolc-tíz kisebb fogásból. Egy másik különbség az ételek alapanyagában rejlik. A japán konyha legalább olyan fontosnak tartja, ha nem fontosabbnak, hogy ne csak finom, de egészséges is legyen az étel, ezért rengeteg zöldséget, a „tenger gyümölcseit” és természetesen rizst is találunk az alapanyagok között. Az egészséges és finom ételeket pedig szeretik méltó környezetben elfogyasztani, ezért nagy gondot fordítanak a tálalásra.
A rövid kitérő után lássuk, miért is érdemes ellátogatnunk a Fuji étterembe, mi a siker titka? Beszélgetésünk során Alexandru Botos konyhafőnök elmondja, hogy kizárólag különlegesen jó minőségű alapanyagokat használnak ételeik elkészítéséhez. Példaként említi a tonhalat, ami a dél-spanyol tengerből, a fekete tigrisrákot, ami Malajziából jut el az étterembe, heti többszöri szállítással, mindig frissen. Az alapanyagok ízvilágát pedig nemcsak megőrzik, de ki is emelik az ételkészítés során, amivel az autentikus japán konyha különleges és természetes ízeit csempészik be éttermükbe. Megjegyzi: a jó minőségű alapanyag csak az egyik titka a kiváló ételeknek, a másik titok a szakértelemben rejlik. Konyhájuk Miyazaki Emiko japán séf irányítása alatt áll, aki szakmájában elismert személyiség, ezenfelül ügyes kezű zöldségszobrász is. Továbbá elmondja, hogy a világszerte ismert sushi és sashimi mellett fontosnak tartják azt is megmutatni, hogy a meleg fogások éppúgy hozzátartoznak a tradicionális japán étkezési kultúrához, mint az előbbiek. Ezért a Fujiban számos melegkonyhai különlegességgel is találkozhatnak a vendégek. Megismerkedhetnek az asztalnál készülő főzős ételekkel, úgymint Sukiyaki, Shabu-Shabu, Yudofu Nabe, amelyeket a vendég saját maga, de akár a felszolgálók is szívesen elkészíthetnek a vendég kívánsága szerint.
A többi vendégtől elszeparáltan étkezni kívánó kisebb csoportokat (2–30 főig) négy tatami szoba várja az étteremben. Az ételt otthonukban fogyasztani kívánóknak pedig jókora, akár 15-20 százalékos kedvezménnyel a házhoz szállítás lehetősége szolgálja a kényelmét, akár az interneten (www.fujirestaurant.hu) keresztül is kényelmesen leadhatják rendelésüket. Aki japán ízekkel kényeztetné vendégeit különböző rendezvényeken, üzleti tárgyalásokon, azoknak sem okoz csalódást a Fuji, mert Party Service szolgáltatása minden ilyen jellegű igényt kielégít. Pénztárcakímélő ismerkedés kapcsán a hétköznapokon 12–15 óráig háromfogásos gyors ebédmenüvel 1 990 Ft-ért várják a kedves érdeklődőket. (x)
Néhány érdekesség a japán étkezési etikettbl
• A vendégnek minden fogásból illik ennie.
• Mindig a vendéglátó fizet, nagy sértés, ha nem fogadjuk el.
• Evés elôtt minden esetben szokás mondani, hogy „itadakimasu”, ezzel kívánunk jó étvágyat.
• Étkezés befejeztével pedig az ételt a „gochisou-sama deshita” szavakkal köszönjük meg.
• Ne mutogassunk a pálcikával!
• A pálcikákat a végükön fogjuk meg, ne a közepén vagy az elején!
• Nem szabad a pálcikát az ételbe szúrni.
• A rizst és minden ételt az utolsó szemig illik elfogyasztani a tányérról.
• Az alkoholos italok fogyasztásával kapcsolatos szabály, hogy az italokat egymásnak illik kitölteni, senki nem tölt magának.
• Ha valaki az asztaltársaságból nekünk adja a szakés poharát, illik inni belôle, mert ez a barátsága és nagyrabecsülése jele.