hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Népítélet - Hack Péter írása

2009. 06. 13.
A vasárnap lezajlott európai parlamenti választások alapvetően belpolitikai kérdésekről szóltak. Ugyanúgy, ahogy máshol Európában, ahol volt valamilyen mérhető részvétel. Ezért az eredmények csakis belpolitikai vonatkozásban értelmezhetők, és legfeljebb mellesleg vizsgálandó, hogy a magyar folyamatok mennyiben harmonizálnak más EU-tagállamokban végbement eseményekkel. Az eredmények következtében alapvető változás történt a magyar belpolitikában, ennek a változásnak a hatásai ma még kiszámíthatatlanok. Elemzésünkben arról szólunk, hogy mi vezetett idáig, és milyen folyamatok indultak el ezekben a napokban.

A választás eredményét minden érintett a saját szempontjai alapján értékeli, ha azonban csak a tiszta tényeket vesszük sorra, akkor mindenekelőtt azt látjuk, hogy a Fidesz elsöprő győzelmet aratott. Amennyiben a választás országgyűlési választás lett volna, akkor a Fidesz egyedül megszerezte volna a mandátumok több mint kétharmadát. (A tiszta listás EP-választáson elért 56 százalékos eredmény bőven kétharmad feletti mandátumot hozna a vegyes - listás és egyéni eredményekből kialakuló - országgyűlési szavazáson.)

A hét éve kormányzó, illetve egy éve a kormánytöbbséget közösen fenntartó pártok, az MSZP és az SZDSZ súlyos vereséget szenvedtek. Az MSZP megalakulása óta csak a rendszerváltó 1990-es választáson ért el rosszabb eredményt. Az SZDSZ soha nem szerepelt olyan rosszul, mint most: nemhogy a kampányukban megcélzott „harmadik erő" pozícióját nem tudták megközelíteni, hanem még a negyedik helyről is lecsúsztak. Az egykor nagy létszámú tagságát már nyolc-tíz éve elvesztett párt most szavazóit is elvesztette, csekély reményt hagyva arra, hogy túl tudja élni a következő országgyűlési választásokat, bármikor is legyenek azok.

A választások nagy nyertese a szélsőjobboldali Jobbik lett, amely a közvélemény-kutatói várakozásokat messze felülmúlva közel 15 százalékos eredményt ért el, vészesen megközelítve az MSZP-t. Ha országgyűlési választásokat tartottunk volna, akkor a Fidesz és a Jobbik együtt a mandátumok több mint nyolcvan százalékát szerezte volna meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!