hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Interjú Hende Csaba honvédelmi miniszterrel
Szövetségeseink nyugodtak, ha magyar zászlót látnak

2013. 02. 07.
A magyar honvédség nemzetközi megítélése kiváló, hadiipari fejlesztéseink pedig igazi sikertörténetek lehetnek, amennyiben sikerül betörni velük a világpiacra. Ugyanakkor az elmaradt haditechnikai fejlesztések miatt a baj most csőstül jön, helikoptereink például nem hogy Maliban nem lesznek ott, az is kérdéses, hogy katasztrófavédelemre használhatók-e. Többek között ezekről beszélgettünk Hende Csaba honvédelmi miniszterrel.

Várhatóan milyen módon veszünk részt a mali konfliktus megoldásában, hol tartanak az egyeztető tárgyalások?

– Erről jelenleg is folynak az egyeztetések, részleteket egyelőre nem tudok mondani. Annyi bizonyos, hogy a magyar részvétel a jelenlegi elképzelések szerint az EU kiképző missziójára és a francia vezetésű katonai akció támogatására is kiterjed majd. Ez utóbbi speciális képességekkel – tehát nem harcoló alakulatokkal – történik, és a teljes szerepvállalásunk összesen tízes nagyságrendben érinthet magyar katonákat.

Jogilag ugyan nem vagyunk kötelesek részt venni a beavatkozásban, azonban nem véletlen, hogy az Európai Unió valamennyi tagországa támogatja az akciót, hiszen nem engedhetjük meg, hogy a kontinens határaihoz ennyire közel szélsőséges terrorista csoportok vessék meg a lábukat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!