hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Patthelyzet ellenzéki egyezteté­sekben
Lehetetlen küldetés?

2013. 08. 22.
Kezd olyan focicsapathoz hasonlítani az ellenzék, amelynek tagjai az öltözőben egyre indulatosabban vitat­koznak az össze­állításon, miközben az ellenfelük már a pályán lendüle­tesen melegít. Ráadásul a szóváltás veszekedéssé kezd fajulni, a csapat-összeállítás nyomokban sincs meg, miközben közeleg a meccs. Ha így megy tovább, már csak az lesz a kérdés, hogy ki vigye el a balhét.

A tárgyalásokon részt vevő és a tárgyalások közelében levő politikusok elmondásából úgy tűnik, hogy egy megoldhatatlannak látszó helyzetbe lavírozta magát az MSZP és az Együtt–PM. A lényegesen nagyobb társadalmi támogatottsággal rendelkező (20-25 százalékon álló) MSZP nem engedheti meg azt, hogy ne ők adják a közös miniszterelnök-jelöltet, az Együtt–PM csoportnak (amely 7-10 százalékos táborral rendelkezik) pedig az eddig hangoztatott korszakváltás szükségét szorgalmazó politikájukat kellene sutba dobniuk, ha nem az ő jelöltjük mögé sorakoznának fel az Orbán-ellenes erők. Magyarán, összefogás esetén azt kellene eldönteni, hogy Mesterházy Attilának vagy Bajnai Gordonnak hívják-e Orbán Viktor ellenzéki kihívóját, de igazából önfeladás nélkül egyikük sem engedhet ebből a pozícióból.

A tárgyalásokon (legalábbis legutóbb) az MSZP-t Tóbiás József, Molnár Zsolt és Gúr Nándor, míg az Együtt–PM formációt Szigetvári Viktor, Karácsony Gergely és Juhász Péter képviselte. Az egyébként nem világos, hogy a szereplőknek mire van mandátuma, például dönthetnek-e úgy a szocialista tárgyalók, hogy Bajnai mögé sorakoznak fel, vagy fordítva, az Együtt–PM képviselői az ellenzék királyává „kenhe­tik-e fel” Mesterházyt.

A patthelyzet feloldási lehetőségeként harmadik személy neve eddig nem került szóba, egy háttérbeszélgetésen az Együtt-mozgalom prominensei arra a felvetésre, hogy például Botka László szegedi polgármester, az MSZP választmányának elnöke lehetne alternatív jelölt, azt válaszolták, hogy Botkának nincsenek kormányzati tapasztalatai, illetve azt se hallani, hogy a polgármester egyáltalán ambicionálna-e egy ilyen felkérést. MSZP-s körökben pedig erre az a válasz, hogy a szegedi politikus semmilyen jelét nem adta, hogy vállalna egy ilyen feladatot, másrészt nehezen magyarázható meg a párton belül, hogy az MSZP legitim, nagyarányú szavazattal megválasztott, és a párton belül nyilvánosan soha senki által nem bírált elnöke helyett miért egy másik szocialista legyen a miniszterelnök-jelölt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!